Kävin äskettäin Matti Uusituvan luennolla jossa hän sanoi, että
hunaja
on hunajaa, ei siinä sen kummempaa. Hunaja on sokeria. Minua alkoi kuitenkin kiinnostamaan lukea asiasta enemmän, koska moni terveysguru kehottaa hunajaa käyttämään makeuttajana. Hunajassa on tosiaan paljon sokeria:
glukoosia ja fruktoosia. Sen vuoksi sitä ei kannata mielin määrin alkaa
ruokiin lisäilemään, mutta tutkimuksista huomataan että se on terveellisempi vaihtoehto kuin pelkkä valkoinen sokeri, sillä hunajassa tulee sokerin lisäksi hieman muitakin ravinteita. Määrät ovat pieniä, mutta hunaja sisältää joitakin vitamiineja ja kivennäisaineita ja ehkä sen takia siitä tulee nopeammin kylläisempi olo kuin puhdistetusta sokerista.
Hunaja on makeaa, mutta siinä on myös pieni vivahde karvaisuutta/kitkeryyttä ja ainakin itselleni sen syömisestä tulee paljon parempi olo jälkeenpäin kuin puhtaan valkoisen sokerin. Jos vaikka dippaan tummaa suklaata hunajaan, niin tulee sellainen olo, että olen aidon ruoan äärellä. Miksen syö suoraan makeampaa maitosuklaata? Siksi, että tummassa tai raakasuklaassa on tallella enemmän kaakaon luonnollisia ravintoaineita kuten antioksidantteja. Jos vertaillaan tavallisen sokerin ja hunajan
GI-arvoja niin hunajan arvo on pienempi. Se tarkoittaa siis sitä, että
hunajan vaikutus verensokerin nousuun on alhaisempi, mutta ero ei ole dramaattisen iso.
Hunajan flunssaa lievittävistä vaikutuksista puhutaan paljon. Monet
suosittelevat hunajan käyttöä kipeän kurkun ja yskän hoidossa. Hunajasta
haihtuvat yhdisteet rauhoittavat ja parantavat limakalvojen toimintaa.
Sillä on antibakteerinen vaikutus ja näin ollenhan se voi auttaa
flunssaan ja ehkäistä vilustumista. Eräs tutkimus kertoo myös
siitä, että hunaja auttaa allergioihin. En usko, että hunaja voi
parantaa allergian, mutta se voi ehkä lievittää oireita. Hunajaa on myös pitkään käytetty unilääkkeenä, koska sillä on rentouttava vaikutus. Puhutaan myös siitä, että hunaja laihduttaisi, mutta en tiedä onko tässä perää. Hunaja voi toimia hyvin myös urheilujuoman osana. On tullut tutkimuksia
joiden mukaan hunaja on vatsaystävällisempi kuin monet keinotekoiset
hiilihydraattivalmisteet.
Hunajaa voi käyttää iholle esimerkiksi lievien palovammojen hoitoon
tämän rauhoittavan vaikutuksen takia. Se poistaa ihosta myös yleisesti
epäpuhtauksia ja tekee siitä pehmeän.
Alle 1-vuotiaille lapsille ei hunajaa suositella annettavaksi, koska se sisältää sellaisia bakteereita, joita pienen lapsen maha ei
välttämättä vielä kunnolla kestä.
Hunajan kasvialkuperä ja tuotantoalue vaikuttavat hunajan
ominaisuuksiin. Pohjoiset laajat luonnonkasvialueet antavat siellä
tuotetuille hunajille ominaisen maun ja värin. Kukkien meden
koostumuksen mukaan eri hunajalajit käyttäytyvät eri tavoin. Mieto,
vaalea horsmahunaja ja voimakkaan makuinen, kullankeltainen hillahunaja
säilyvät juoksevana useita kuukausia. Viljelmien äärellä tuotettu
hienokiteinen vaalea rypsihunaja taas kiteytyy parissa viikossa. Apila-
ja vadelmahunajat kiteytyvät pehmeämmin muutaman kuukauden kuluttua. Kaupassa ei tosin ole kovin montaa vaihtoehtoa näitä hunajoita. Kannattaa valita kotimaista.
Suomessa ei juurikaan puhuta raakahunajasta, koska yleensä kotimainen hunaja on sellaista.
Jos sokeria haluat vältellä, niin hyviä makeuttajia ovat stevia ja ksylitoli.
Lähteet:
Mie opin käyttämään hunajaa vasta viime kesänä, ennen en tykännyt sen mausta. Nyt makeutan teen ainoastaan hunajalla, jos silläkään.
VastaaPoistaMarsukin sai viime viikolla eläinlääkäristä haavansa hoitoon yrttihunajavoidetta. On ainakin vatsaystävällisempää kuin entinen lääkerasva. Ja ehkä miellyttävä tuoksu aromaterapioi sitä paranemaan ;)
Haavahoidossakin käytetään hunajaa ihan ihmisillekin :) Tuoksukin on hyvä!
VastaaPoistaHunaja on hyvää, itse sitä joskus tuli lisättyä turkkilaiseen jogurttiin, jolloin jogurtin maku oli ihanan pehmeä, sokerin sijasta, mitä mieheni tuppasi alkuun laittamaan.
Vaikka nykyään aika vähän makeutan yhtään mitään, hunaja on siihen ykkösvaihtoehto!