maanantai 1. elokuuta 2011

Lihatuotteissa käytettävät nitraatit ovat myrkkyä lapsille

Nitraatteja ja nitriittejä (E248, E250, E251, E252) käytetään lihassa parantamaan sen säilyvyyttä ja tuomaan sille mukavan punainen väri. Ilman nitraatteja lihan pinta on harmaampaa. Eivätkös tämän perusteella nitraatit siis ole ihan hyvä asia? Eivät, koska nitraatit muuttuvat mahalaukussa syöpää aiheuttaviks yhdisteiksi. Tämän lisäksi ne voivat aiheuttaa joiden tutkimuksien mukaan Alzheimerin ja parkinsonin tautia sekä diabetesta. Eviran mukaan näitä yhteyksiä ei ole varmaksi todettu aikuisilla, mutta lapset ovat erityisesti alttiita nitraattien ja nitriittien vaikutuksille. Alle yksivuotiaalle lapselle ei saa antaa nitraatteja ollenkaan ja suositeltu annos yli yksivuotiaalle lapselle on maksimissaan yhden nakin sisältämä nitraattimäärä vuorokaudessa. Eviran mukaan suuret nitriittimäärät voivat haitata hapenkuljetusta pienen lapsen elimistössä. Aikuisen elimistö pystyy käsittelemään isomman määrän näitä lisäaineita, mutta silti rajoittaisin lihan käyttöä vanhempanakin.

Nitraatteja kerääntyy luonnostaankin kasviksiin maaperästä, mutta tutkimuksien mukaan luonnollisista kasviksissa olevista nitraateista ei ole havaittu haittavaikutuksia vaikka kasviksistakin voidaan saada suosituksia yli menevä määrä. Maailman terveysjärjestön WHO suosituksissa suurimmaksi sallittavaksi nitraattien saanniksi on päätetty 3,7 mg/kg/vrk. Lihassa näitä aineita itseasiassa käytetään jopa hieman alle suositusten. Luomulihassa niitä on vielä vähemmän. Paljon kasviksia syövillä nitraatin saanti voi nousta helposti yli 1000 milligrammaan vuorokaudessa eli viisi kertaa normisuosituksia korkeammaksi. Kasvikset ovat kuitenkin todella terveellisiä ja tärkeä osa ruokavaliotamme tästä asiasta huolimatta ja voi olla, että niissä on joitain nitraattien haittavaikutuksia estäviä yhdisteitä. Tiedetään, että ainakin C-vitamiini estää nitraattien haitallisia vaikutuksia. Tämän ja monen muunkin asian takia liharuoan kanssa olisi hyvä aina lautaselle iskeä myös kasviksia. Bentsoehappo on toinen lisäaine, jonka saanti voi ylittyä helposti lapsilla.

Lähteet
Ravitsemustiede 2005 painos

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti