perjantai 1. kesäkuuta 2018

Ruoansulatus ei toimi ilman entsyymejä

Taloussokerin (sakkaroosi) pilkkoutuminen vesilasissa kestää useita vuosia paitsi jos mukaan lisätään sakkaraasientsyymiä. Tällöin sokeri hajoaa muutamassa sekunnissa pienemmiksi molekyyleiksi. Ruoansulatuskin mahassa tarvitsee tällaisia entsyymejä. Elämä ei ole mahdollista ilman niitä. Jokaiseen kemialliseen reaktioon tarvitaan eri entsyymejä, joten elimistössä niitä on tuhansia. Jotkut entsyymit ovat toimintakykyisiä vasta, kun niihin on liittynyt erillinen osa, kofaktori. Tällainen kofaktori voi olla esimerkiksi jokin vitamiini tai kivennäisaine. Tästä syystä niitä tulee ruokavaliosta saada monipuolisesti.


Joskus entsyymin rakenne voi olla virheellinen tai sitä ei valmistu soluissa lainkaan. Esimerkiksi laktoosi-intoleranssi johtuu siitä, että ohutsuolen soluissa ei valmistu tarpeeksi laktoosia hajottavaa laktaasientsyymiä. Laktoosi ei näin ollen hajoa ohutsuolessa eikä siten pääse imeytymään verenkiertoon. Se poistuu lopulta ulosteen mukana elimistöstä ja aiheuttaa matkallaan erilaisia oireita kuten turvotusta, ilmavaivoja ja vatsakipua.

Entsyymien toimintaa voidaan tarkoituksella estää ns. inhibiittoreilla. Esimerkiksi antibiootit ja sulfalääkkeet estävät tällä tavalla joidenkin bakteerien toiminnan. Soluissa on myös luonnollisia inhibiittoreita, jotka estävät tietyn entsyymin toiminnan kun sen aktivoimaa kemiallista reaktiota on tapahtunut riittävästi.

Joitakin ruoansulatukseen vaikuttavia entsyymejä voi ottaa myös lisäravinteena ennen ateriaa. Tällaiset entsyymit ovat aika kalliita, mutta voivat olla hyödyllisiä varsinkin ulkomaan matkalla tai jos muuten tiedät syöväsi jotain uutta tai huonosti sulavaa ravintoa. Ison buffetin yhteydessä voi tällaisista lisäentsyymeistä olla hyötyä. Näiden lisäksi ruokavaliosta tulee saada myös paljon vitamiineja ja kivennäisaineita, jotka toimivat entsyymien kofaktoreina. Monivitamiini voi olla hyvä täydennys jos tiedät, että ruokavaliossasi on puutteita.

Entsyymejä käytetään paljon myös elintarviketeollisuudessa:
  • Leipomateollisuudessa entsyymeillä parannetaan taikinan kohoavuutta, rakennetta ja säilyvyyttä.
  • Oluenvalmistuksessa entsyymeillä parannetaan makua ja oluen suodattuvuutta.
  • Juomateollisuudessa entsyymejä käytetään mm. hedelmämehujen kirkastamiseen.
  • Rasvoja pilkkovalla lipaasilla voidaan muokata raaka-aineissa olevia rasvoja ja öljyjä.
  • Meijeriteollisuus käyttää kymosiinia proteiinin saostamiseen juuston valmistuksessa ja laktaasia laktoosin hajottamiseen.
  • Sokeriteollisuus käyttää entsyymejä esim. gluukosisiirapin tekemiseen. Entsyymien avulla sokeriketjuja pilkotaan pienempiin osiin.
  • Rehuteollisuudessa entsyymeillä parannetaan rehun sulavuutta ja ravintoaineiden imeytymistä eläinten suolistossa.

Lähteet
Lukion Bios 2 - Solu ja perinnöllisyys
Lukion BI5 - Bioteknologia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti