maanantai 3. marraskuuta 2014

Kaakaon tuotannon pimeä puoli

Afrikassa köyhät työläiset keräävät kaakaopapuja käsipelillä kuuman auringon alla ja palkka saattaa olla vain 2 euroa päivässä tai jopa vähemmän. Valtaosa viljelmistä on pieniä perhetiloja ja vaikka asiaa yritetään jollain tavalla valvoa, niin vielä nykypäivänäki viljelmillä käytetään myös lapsityövoimaa. Lapset aloittavat yleensä 12 - 16 vuoden välillä työt, mutta reportterit ovat nähneet viisivuotiaitakin. Työläiset kantavat metsästä isoja koreja kaakaota päänsä päällä ja pienet lapsetkin iskevät macheteveitsellä hedelmiä puista alas. Lapset saattavat jäädä työskentelemään koko iäkseen kaakaofarmille. Jotkut viljelijät eivät ole koskaan nähneet tai maistaneet suklaalevyä, joka kerätyistä kaakaopavuista valmistuu, koska varsinainen jalostus ja prosessointi tehdään ulkomailla.

Nykyään lapsilla on mahollisuus käydä koulua. Siellä heille opetetaan oikeuksistaan ja että mihinkään orjatyöhön ei tarvitse lähteä. Kun tulot kuitenkin ovat hyvin pienet, niin koko perhe joutuu työskentelemään saadakseen elantoa. Kuluttaja lehdessä vertailtiin eri yritysten tietämystä kaakaon alkuperästä ja firmojen välillä on isojakin eroja siinä miten näitä olosuhteita seurataan. VSO järjestää vapaaehtoistyötä köyhille alueille, johon kuuluu mm. tätä koulutusta, mutta isot firmatkin voisivat asioihin vaikuttaa.

Analyytikkojen mukaan kaakao on 2016 vuoteen mennessä 98 miljardin dollarin bisnes. Suklaa on hyvää ja terveellistä enkä sano, että sitä ei enää pitäisi ostaa. Voi kuitenkin miettiä haluaako tälläistä työntekoa tukea. Toisaalta jos ei kaakaobisnestä noissa köyhissä pikkukylissä olisi, niin olisiko muutakaan varmaa työtä? Vaikka palkka on pieni, niin se on kuitenkin palkka. Voisi se kyllä olla parempi kun otetaan huomioon miten iso bisnes kaakao yrityksille on. Sitä käytetään joka puolella maailmaa.

Reilun kaupan suklaa on ilmeisesti eettisesti paras valinta. Lapsityövoiman käyttö on kiellettyä ja sitä valvotaan. Tuottajalle myös maksetaan enemmän ja luomusuklaasta tulee vielä luomulisä. Miinuspuolena tässä on tietysti kuluttajalle hieman kalliimpi hinta ja valikoima on aika suppea. Yksi tai kaksi suklaalevyä marketeissa on reilua kauppaa.

Kaakaopapuja

Lähteet
The Story of Chocolate dokkari
Kuluttaja: Suklaan etiikka puntarissa
World cocoa foundation
Reilun kaupan tuotteet
http://www.reilukauppa.fi/blogi/reilu-kauppa-ja-lapsityoevoiman-hyvaeksikaeyttoe/
Iltalehti: Lapsityövoima varjostaa suklaanautintoa
http://www.foodispower.org/slavery-chocolate/
How large is the chocolate industry?
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kaakao

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti