perjantai 28. maaliskuuta 2014

Korvaa superfoodit näillä kotimaisilla ruoka-aineilla

Hesari kirjoitti 20.2 tällaisen jutun. Tässä mielestäni suhtaudutaan superfoodien käyttöön hieman väärin. Niitä ei ole tarkoitus ottaa kotimaisten ruokien tilalle vaan niiden rinnalle. Sinä voit edelleen käyttää mustikkaa ja mansikkaa, mutta voit välillä käyttää niiden lisäksi gojia. Superfoodeja käytetään pieniä määriä ja niillä täydennetään ravinteiden saantia ruokavaliossa.

Superfoodien korvaamisesta on artikkelissa puhunut ravinnon turvallisuuden professori Marina Heinonen Helsingin yliopistosta ja laillistettu ravitsemusterapeutti Marjukka Kolehmainen Itä-Suomena yliopistosta. Katsotaan mitä asiantuntijat ehdottavat erilaisten superfoodien korvaamiseen.

Kookosöljy

Vaihtoehdot: Rypsipöljy, rapsiöljy, pellavaöljy, camelinaöljy.

Kaikki ovat kasviöljyjä, mutta kookos on pääasiassa kovaa rasvaa kun taas rypsiöljy on pehmeää. Tässä halutaan korvata kova rasva pehmeällä, mutta molempia voi käyttää rinnakkain tai vaihdellen. Sitäpaitsi en pitäisi kookoksen tyydyttynyttä rasvaa niin pahan kuin hydrogenoituja ja härskiintyneitä, prosessoituja rasvoja.

Goji- ja acaimarjat

Vaihtoehdot: Mustikka, puolukka, tyrni, mustaherukka.

Nämä ovat taas kaikki erityyppisiä marjoja, mutta tähän on hyviäkin pointteja: "Asiantuntijat sanovat, että kotimaiset marjat syödään yleensä kokonaisina eikä kuivattuina tai jauheina ja kokonaisissa marjoissa vitamiinit säilyvät paremmin." Varmaankin tuoreissa marjoissa on vitamiinit paremmin tallella, mutta ei voi sanoa, että ne säilyisivät paremmin kuin kuivatut. Sitäpaitsi kyllä täällä Suomessa myydän kuivattuja mustikoitakin samalla tavalla kuin kuivattuja goji-marjoja.

Maca-juuri, spirulina ja chlorella-levät

Vaihtoehdot: Täysjyväviljat, vähärasvaiset maitotuotteet.

Tämä on se asia mikä minua tässä artikkelissa ihmetyttää. Eli verrataan täysin erityyppisiä elintarvikkeita. Enkö tajua jotain vai ovatko sinun mielestäsi vilja, maito ja levät samanlaisia asioita? Minä en ainakaan korvaisi merilevää ruisleivällä...

Siitepöly (varmaankin mehiläisten)

Vaihtoehdot: Vähärasvaiset maitotuotteet, kana ja kala. 

Taas aivan erityyppisiä ruoka-aineita. Näitä on varmaankin verrattu proteiinin suhteen ja siinä suhteessa vaihtoehdot ovat paremmat, mutta siitepölyn käyttöön on muitakin syitä.
Katselin nopeasti noita kommentteja Hesarin sivuilta ja monet siellä olivat kotimaisten ruokien kannalla. Mitä mieltä sinä olet? Kannatatko kotimaista viimeiseen asti vai haluatko laajentaa makuelämyksiä ja luonnollisten ravinteiden saantia superfoodeilla?2 kommenttia:

  1. Kyllä vei aikaa, mutta alkoi todella kiinnostaa ja onneksi löytyi ajattelun apuakin :) Tekstin kirjoittaja on mielestäni oikeassa kysyessään MIKSI KORVATA. Eli miksi ei mieluummin voisi täydentää ja lisätä jotain? Lainaukset kommentin perusteluihin on otettu Jaakko Elomaalta.
    " - Ensinnäkin haluan todeta, että superfoodit ovat mainio lisä oman perusruokavalion joukkoon. Suosittelen kuitenkin ehdottomasti laittamaan päivittäisen ruokavalion kulmakivet kuntoon, jos haluat kestäviä ja kokonaisvaltaisia muutoksia terveyteesi ja suorituskykyysi. - Toivonkin kuitenkin myös, että eksoottiset superfoodit toimivat silmien avaajana sille, että mahdollisimman moni alkaisi arvostaa omaa ekosysteemiämme ja jotta kysyntä kotimaamme laadukkaimpia ruoka-aineita kohtaan lisääntyisi. - Tavallisista kaupoista löytyvät terveysvaikutteiset elintarvikkeet eli ns. ”funktionaaliset elintarvikkeet” sisältävät elimistöllemme hyödyllisiä ravinto-aineita ja parantavat näin terveyttämme. Yleensä funtionaalisista elintarvikkeista nostetaan esille jokin yksittäinen ainesosa tai tekijä, jonka on todettu parantavan terveyttämme. Hyvänä esimerkkinä porkkana, joka sisältää paljon terveyttämme edistävää beetakaroteenia. - Ero funktionaalisten elintarvikkeiden ja ”superfoodien” välillä on se, että nämä ympäri maailman kerätyt superfoodit sisältävät poikkeuksetta hyvin laajan kirjon terveyttämme edistäviä ravinteita. Lisäksi näiden ravinteiden pitoisuudet saattavat olla usein kymmen- tai jopa satakertaisia verrattuna funktionaalisiin elintarvikkeisiin. - Superfoodien kohdalla kyse ei ole "terveellisistä ruoka-aineista", vaan maapallomme kaikkein ravinnerikkaimmista vaihtoehdoista. . Kaikki superfoodit kannattaa nauttia mahdollisimman alkuperäisessä mudossa. Kuumentaminen tuhoaa näiden ruoka-aineiden herkkiä ja arvokkaita ainesosia, minkä vuoksi nämä raa’at super-ruoat kannattaakin syödä aina "raakana". "
    Siis lautasellinen 'oikeaa ruokaa' ja teelusikallinen tai ruokalusikallinen superfoodia :)

    VastaaPoista