tiistai 29. lokakuuta 2013

Lihaa ja leipää

Vähän aikaa sitten oli A-talk ohjelmassa väittely viljoista Mikael Fogelmholmin ja Taija Sompin välillä. Fogelholmin mukaan täysjyvävilja on superruokaa ja Taijan mukaan terveydelle haitallista. Kumpaako sitten uskoa? Sanoisin, että viljaa voi syödä jos suolisto sen kestää. Vegetaristille ja vegaanille viljat saattavat olla keskeistä ravintoa, mutta on monia ihmisiä, joilla vilja aiheuttaa vatsavaivoja. Syy siihen miksi täysjyväviljojen käyttöä suositellaan perustuu väestötason tutkimuksiin, joiden mukaan runsaasti viljatuotteita käyttävät kansat ovat terveempiä kuin sellaiset, jotka eivät niitä käytä. käyttävät niitä vain vähän. Kuitenkaan järkevästi toteutettua viljatonta ruokavaliota ei ole verrattu viljalliseen. Viljoista saadaan kuitua, mutta sitä saa myös monista kasviksista. Isoin ongelma viljoissa ehkä on se, että niitä käytetään valtavia määriä. Leipä saattaa joillakin ihmisillä olla melkeinpä pääruoka

Lue vaalean leivän vaaroista

Mitä sitten tulee lihan käyttöön, niin lihassa on paljon tärkeitä asioita kuten proteiinia, B-vitamiineja, kreatiinia, karnosiinia, karnitiinia, CLA:ta ja monia muita. Ongelma on se, että lihaa käytetään kilokaupalla viikon aikana ja usein sen myötä kasvikunnan tuotteet jäävät vähemmälle. Lihan käytössä tulee kiinnittää huomiota laatuun. Etenkin prosessoiduilla makkaroilla yms. on haivattu paljonkin haittavaikutuksia. Taija Sompin mukaan lihansyöjien ongelma ei ole kasvisten vähyys, mutta kyllä sitä usein näkee. Ateria saattaa olla puoli kiloa hornetteja eikä muuta. Jos lihaa vähentää, niin on looginen vaihtoehto lisätä kasviksia ellei sitten ala mässäilemään juuri sillä leivällä. Liha ei ole ihmiselle välttämätöntä ja eettisistä syistä siitä voi aivan hyvin luopua. Kasvisruokavalio on nykypäivänä mahdollista toteuttaa hyvin monipuolisesti.

Suomessa lihantuotanto on hyvällä mallilla verrattuna muuhun Eurooppaan tai Amerikan tehotuotantoon, jossa sikojen häkit ovat niin ahtaita, etteivät siat mahdu edes kääntymään. Ne myös pumpataan täyteen kasvuhormonia ja antibiootteja. Suomessa antibioottien käyttö on vähäisempää.


Tämän vähän uudemman uutisen mukaan Suomessa ei broilerin lihaan käytetä antibiootteja ollenkaan sillä annamme untuvikoille Broilact nimistä probioottia, joka ehkäisee sairaudet. Näistä "suojabakteereista" tehtyä liuosta sumutetaan suomalaisilla broileritiloilla vastasyntyneiden untuvikkojen päälle ja sen vuoksi niille kehittyy jo pienestä pitäen terve suolistomikrobisto, joka kilpailee haitallisten bakteerien kanssa ja estää infektioiden syntymistä. Orion Pharman sivuilla ei sanota mitä muuta tuo valmiste sisältää, mutta jokatapauksessa pitäisin tuota parempana vaihtoehtona kuin antibiootteja.

Suositusten mukaan puoli kiloa punaista lihaa viikossa on riittävä määrä. Jollekin tämä saattaa kuulostaa todella vähältä, mutta sen lisäksi saa toki käyttää kanaa ja kalaa. Eikä ole pahitteeksi ottaa mukaan joitakin kasvisruokapäiviä. Leipää päivittäin riittää 2-4 palaa ja kannattaa vaihdella eri viljojen välillä. Jos leipämäärä lähentelee kymmentä palaa päivässä, niin se on aivan liikaa. Kannattaa muistaa monipuolisuus. Hedelmissä on sokeria, mutta kyllä niitäkin voi kohtuudella syödä. Etsi itsellesi toimivat ja maistuvat jutut!

2 kommenttia:

  1. Olen samaa mieltä kanssasi, kohtuus kaikessa...sekä lihan että leivän syönnissä. Itse olen vähentänyt leivän syöntiä, niin että syön vain aamupalalla leipää, jos en syö puuroa....Kalaa tulee syötyä joka viikkoa parilla aterialla ja broileria myös..punaista lihaa harvemmin.

    VastaaPoista
  2. Kiitos erittäin hyvästä kommentista!

    x Steffi

    VastaaPoista