torstai 17. lokakuuta 2013

Docventures ja lihaton lokakuu

Olen ehkä aikaani jäljessä, koska tämä ei ole sinänsä enää mikään uusi uutinen, mutta Animalia palkitsi tämänvuotisella Pro Animalia -palkinnolla Tuomas Milonoffin ja Riku Rantalan heidän Docventures-ohjelmissaan aloittamasta Lihaton lokakuu -ruokakampanjasta sekä eläinten tehotuotannon ongelmista puhumisesta ohjelmassaan.


Food Inc. dokkarin olin nähnyt jo aikaisemmin, mutta tuli nyt katsottua se tuossa uudestaan ja sen lisäksi Sasu Laukkosen kanssa käyty keskustelu oli myös todella hyvä. Jos tätä ohjelmaa joku ei vielä ole katsonut, niin se löytyy vielä jonkun aikaa myös ylen areenasta.

Jotkut puhuvat, että miten se Sasu keittiömestarina osaa antaa ravitsemusneuvoja, mutta minulle ei ainakaan ole mitään väliä sillä onko ihminen professori vai ei jos asiasta tietää. Oppia voi ottaa vastaan keneltä tahansa. Sarasvuo sanoi, että jokainen vastaantulija on mestarini. Hyvä ohjelma muuten sekin.

Tärkeä pointti on se, että samalla kun ylipaino lisääntyy, niin ihmisillä on ravinteista puutteita. Tämähän on täysin nurinkurista. Eikö silloin kaikkea pitäisi saada yllin kyllin jos paino nousee? Saamme paljon energiaa, mutta vähän ravinteita. Näin käy siis jos syödään paljon prosessoitua ruokaa. Mäkkärin sapuskoista saat helposti satoja kaloreita, mutta silti maha ei täyty samalla tavalla kuin kuitupitoisella ja ravinnetiheällä ruoalla. Energiakin on tärkeää, mutta vielä tärkeämpää keholle on ruoan volyymi. Tämän voi tavallinen maallikkokin ymmärtää.

Docventuresin innoittamaan lihattomaan lokakuuhun on ilmeisesti lähtenyt mukaan tuhansia ihmisiä. En tiedä miten moni sen oikeasti toteuttaa, mutta suosittelen kaikkia kokeilemaan. Jos ei ole ollut tässä mukana kuun alusta asti, niin onhan tässä reilu pari viikkoa vielä jäljellä. Itse käytän lihaa, mutta tämän vuoden aikana olen sitä vähentänyt aika reilulla kädellä. Samaan aikaan olen muutenkin tutustunut koko ajan enemmän kasvikunnan antimiin ja superfoodeihin. Suosittelen jokaista olemaan vaikka viikon ilman ja tunnustelemaan miltä se tuntuu. Ei lihasta tarvitse kokonaan luopua jos ei halua, mutta sitä ei tosiaankaan tarvita joka päivä saati sitten joka aterialla! Tuollainen viikon tai kuukaudenkin kokeilu voi avata uusia näkökulmia ruokavalioon ja voit oppia uusia reseptejä. Täysin vegaaniksi siirtymistä en kannata, mutta sekin on mahdollista nykypäivänä toteuttaa monipuolisesti. Tarkkaa suunnittelua se kuitenkin vaatii. Vegaanin pitääkin olla ammattilaisen tasolla ravintoasioissa. Etsi itsellesi toimivat jutut ja muista myös siitä ruoasta nauttia!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti