torstai 26. syyskuuta 2013

Näin tunnistat masennuksen


Minulla ei ole psykologin tai terapeutin koulutusta, mutta ihmisen mieli on minulle iso kiinnostuksen kohde. Olen käytännössä nähnyt masennusta suvussani koko ikäni ja itsellänikin tuntuu siihen olevan taipumusta. Aika ajoin masennus nostaa päätään, mutta olen pystynyt loogisella mietiskelyllä, liikunnalla ja terveellisillä elintavoilla sen aina voittamaan. Lievä masennus ja alakuloisuus on helppo korjata, mutta se voi kuitenkin johtaa syvään masennukseen ellei tilannetta ota ajoissa haltuun. Syvästä masennuksesta on vaikeaa nousta.

Sanotaan, että 80% masennuslääkkeistä on turhia, mutta jos ihminen on psykoottisessa tilassa, niin silloin järkipuhe ei mene perille ja lääkkeet ovat tarpeellisia.  Syvä masennus on todellakin oikea sairaus, josta on vaikea toipua ja tämän vuoksi on tärkeää reagoida masennukseen jo lievässä vaiheessa. Lievää masennusta voidaan hoitaa terapialla ja elintavoilla vaikka lääkkeitä suositellaan jo tässäkin vaiheessa.

Masennuksen oireet
  1. Yleisimmin mieli on maassa. Henkilö on suru- tai synkkämielinen, pessimistinen, toivoton ja kärsivä
  2. Lähes kaikki masennuspotilaat kärsivät andedoniasta eli he eivät kykene tuntemaan iloa mistään asiasta
  3. Krooninen väsymys, energian puute ja aloitekyvyttömyys
  4. Unihäiriöt
  5. Arvottomuuden ja syyllisyyden tunne
  6. Heikko itseluottamus
  7. Huono keskittymiskyky
  8. Vaikeus tehdä päätöksia
  9. Ruokahaluttomuus
  10. Psykomotoriset häiriöt eli liikkeiden hidastuminen ja jähmeys
  11. Lipidon puute, haluttomuus
  12. Ahdistus
  13. Ärtyneisyys
  14. Paniikkikohtaukset, sydämentykytykset
  15. Liitännäissairaudet
Alzheimerillä ja masennuksella on yllättävän paljon yhtälaisia oireita. Psykoosi voidaan myös helposti sekoittaa johonkin muuhun sairauteen kuten skitsofreniaan. Skitsofrenia ja mielialapsykoosi ovat kuitenkin eri asioita. Päihteet voivat myös aikaansaada psykoottisen tilan. Alkoholistille voi tulla ns. juoppohulluus.

Masennus voidaan jakaa erilaisiin ajanjaksoihin, sillä siinä on aaltomaisesti positiivisia ja negatiivisia päiviä. Pahimmillaan puhutaan maanis-depressiivisyydestä, jolloin olotila voi vaihdella päivittäin kuin vuoristorata ylipirteästä vahvaan alakuloisuuteen.
 
Masennus voi johtua sekä fyysisistä että henkisistä tekijöistä. Pitkään jatkunut stressi johtaa usein lopulta masennukseen ja se voi olla kehon tapa saada aikaan täyslepo jos ihmiselle on tullut liikaa henkistä ja fyysistä kuormitusta. Masennus voi siis toimia ylikuumenemissuojana ja sen takia sitä kannattaa kuunnella. Tämä suoja menee päälle, jotta keho ei kokonaan tuhoutuisi. Muutenkin keho usein sairastuu silloin kun sitä kuormitetaan liikaa. Jos et itse malta levätä, niin jossain vaiheessa keho ottaa sen levon väkisin, koska ei muuten jaksa enää toimia.

Masennus on Suomessa hyvin yleinen vaiva ja jopa yleisin sairaslomiin johtavista asioista, mutta siitä ei silti puhuta niin paljoa kuin fyysisistä vaivoista. Joidenkin ravinteiden puutos voi aiheuttaa masennusta ja joillakin ruoka-aineilla voidaan mielialaa kohottaa. Kannattaa siis miettiä ruokavaliossaan sitä, ettei mistään ravinteista tule puutoksia. Ruoan lisäksi liikunnan tiedetään toimivan masennuslääkkeenä. Virallisissa käypä hoito suosituksissakin kehotetaan liikkumaan lääkehoidon lisäksi.

Jatkossa voin mahdollisesti käsitellä lisäravinteita, joista voi olla masennukseen apua. Jos haluat kuulla lisää aiheesta, niin laita kommenttia!


6 kommenttia:

  1. Kiitos lisää. Varsinkin lisäravinteista masennuksen hoidossa.

    VastaaPoista
  2. Tässä on asiallinen jatko kirjoitukselle holistisesta terveydestä. - Vaikka emme syvällisemmin arjessa ajattelisi/ehtisi ajatella, ovat aivomme, mielemme ja kehomme kuitenkin ne työkalut, joiden avulla toimimme. Samoin erilaisina luonnetyyppeinä reagoimme monin tavoin. Myös syy-seuraus - linjalla henkilökohtaisissa olosuhteissa tai terveydentiloissa saattaa olla asioita, joita ei aina yksin voi kokonaan korjata.

    VastaaPoista
  3. Katsokaa video-osiosta Spider-Man ja Aivojen salaisuudet.

    VastaaPoista
  4. Hei, löysin blogisi sattumalta muiden terveys/treeniblogien kautta, ja olin samaa mieltä niistä sun teksteistä mitkä luin. Silmiini iski sitten juuri tämä postaus masennuksesta. Se on aivan totta, että masentunut ei usein (aina?) tiedä olevansa masentunut. En tiennyt minäkään. Olen koko elämäni kilpaurheillut ja toistuvien vastoinkäymisten jälkeen uran loputtua vajoin masennukseen, jolloin urheilusta tuli suoraan sanottua vastenmielistä. Minulla on vieläkin itse vaikea ymmärtää, miten se on edes mahdollista, puhumattakaan ystävistäni, jotka eivät ole kilpaurheilleet samalla tasolla. Miten he voisivatkaan ymmärtää... Vasta tänä kesänä aloitin käsittelemään asioita blogissa ja kävin psykologilla, ja se on auttanut eteenpäin, mutta jatkuvaa taistelua ja pelkoa uudesta masennusjaksosta se on edelleen. Jos kiinnostaa lukea hieman erilaisesta masennustarinasta niin masennustunnisteen alla löytyy seuraavat tekstit... http://wejustdidit.blogspot.fi/search/label/Masennus

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, ihan mahtava homma, että olet masennuksesta päässyt eteenpäin ja uskallat blogissasi noin avoimesti kertoa syntyjä syviä! Laitoin sivusi muistiin ja tutustun siihen ajan kanssa. Mukavaa myös, että löysit minun blogini :)

      Poista
    2. Kiva juttu! Minun pitää myös lukea näitä sun muita kirjoituksia jossain vaiheessa, kun tämä ravintopuoli on alkanut yhä enemmän kiinnostamaan! :)

      Poista