perjantai 13. syyskuuta 2013

ÄLÄ käytä näitä lisäravinteita

Viime viikolla pätkähti Mass Nutritionilta sähköpostiin tällainen viesti:

"Elintarviketurvallisuusvirasto Eviralla on vakava syy epäillä, että synefriiniä ja kofeiinia yhdistelmänä sisältävien ravintolisien käyttö voi aiheuttaa vakavan terveysvaaran, mm. rytmihäiriöitä, rintakipua ja sydämen pysähdyksen vaaran. Tanskan ja Ruotsin elintarviketurvallisuusviranomaiset ovat tekemiinsä riskinarviointeihin perustuen katsoneet, että synefriiniä ja kofeiinia yhdistelmänä sisältävät ravintolisät eivät ole turvallisia elintarvikkeina eikä niitä siksi voida pitää markkinoilla. Epäilyksiä vahvistaa Dexaprine-tuotteesta 16.8.2013 tullut RASFF-ilmoitus 2013:1142, jossa 11 henkilöllä oli todettu vakavia terveydellisiä haittavaikutuksia, joiden epäillään aiheutuneen Dexaprine-tuotteen käytöstä. Ko. tuotteen keskeiset vaikuttavat aineet ovat synefriini ja kofeiini.

Synefriini on efedriinin kaltainen aine, jota esiintyy luontaisesti pieniä määriä Citrus-suvun hedelmien kuorissa. Citrus aurantium:n eli pomeranssin uutteissa synefriiniä voi olla huomattavia määriä. Synefriini on luokiteltu Suomessa lääkeaineeksi (Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen päätös lääkeluettelosta 220/2013, liite 1). Se, että ravintolisä sisältää synefriiniä ei kuitenkaan tee siitä suoraan lääkettä vaan tuote pitää erikseen luokitella lääkkeeksi. Synefriinin korkeiden pitoisuuksien katsotaan voivan aiheuttaa haitallisia muutoksia sydämen ja verisuonten toimintaan sekä keskushermostoon. Kofeiini puolestaan voimistaa synefriinin vaikutuksia. Useissa tapauksen kaltaisissa rasvanpolttoon tarkoitetuissa valmisteissa on runsaasti kofeiinia. Niissä käytetään yleisesti myös guaranauutetta, joka sisältää kofeiinia noin 3,5-5 %.

Edellä esitetyn perusteella Evira katsoo, että synefriiniä ja kofeiinia yhdistelmänä sisältäviä ravintolisiä ei voida pitää turvallisina ja niiden käyttö voi aiheuttaa vakavan terveysvaaran kuluttajille. Turvallista käyttöä ei voi varmistaa esim. käyttöohjein tai varoitusmerkinnöin ja siksi kaikki tuotteet, joissa on synefriiniä ja kofeiinia yhdistelmänä tulisi vetää pois markkinoilta ja hävittää. Tämän hetken tiedon mukaan Suomen markkinoilla on useita em. aineita sisältäviä tuotteita."

Kokeilin joskus Ripped Caps nimistä rasvanpolttajaa, joka sisältää juuri näitä molempia aineita ja tämän valmisteen myynti on nyt siis kielletty. Mass pyysi palauttamaan tuon tuotteen jos sitä on vielä jäljellä, mutta kerkesin sen vetäistä jo sisuksiini. Joistakin lisäravinteista on tullut huono olo, mutta en tästä ko. valmisteesta saanut minkäänlaisia olotiloja enkä kuollut. Black Burn nimisestä rasvanpolttajasta puolestaan sain todella huonot fiilikset kuten aikaisemmin juuri rasvanpolttajia käsittelevässä kirjoituksessa mainitsin. Tämäkin tuote on paljon kehuttu ja valittu vissiin vuoden 2011 parhaimmaksi rasvanpolttajaksi.

Viime vuonna markkinoilta vedettiin DMAA:ta sisältävä Jack3D valmiste. DMAA on amfetamiinin sukuinen keskushermostoa stimuloiva aine, jonka turvallisuutta ihmiskäytössä ei ole todettu. Useita vakavia haittavaikutuksia sydämen (Salinger et al. 2011) ja aivojen (Gee et al. 2010) toimintaan on raportoitu, erityisesti kofeiinin yhteisvaikutuksesta, mikä osoittaa DMAA:n aiheuttavan vakavaa terveysvaaraa. Tanskan ja Ruotsin elintarviketurvallisuusviranomaisten tekemien riskinarviointien mukaan DMAA ei sovellu ihmisravinnoksi siihen liittyvien terveysriskien vuoksi. Myös Yhdysvalloissa the American Food and Drug Administration on varoittanut DMAA:ta sisältävistä ravintolisistä sekä rajoittanut niiden käyttöä. Hassua sinänsä, että hyvin moni tätä Jack3D:iä käyttänyt kehui valmisteen toimivuutta. Itse en tätä kerennyt kokeilla. Näköjään kovia aineita sisältävät ravintolisät ovat myös niitä toimivimpia. Samoin lääkkeissäkin on, että mitä kovempi vaikutus, niin sitä kovemmat saattavat olla myös sivuvaikutukset eikä kaikille toki näitä haittoja tule, mutta vaikka saisit pientä lisätehoa treeniin, niin jos samaan aikaan valmisteesta on terveydelle haittaa, niin ei kannata sellaista käyttää.


Mistä tiedät, onko Evira tutkinut tuotteen ja että se on turvallinen? Tutkiiko Evira ravintolisät ennen kuin ne pääsevät Suomen markkinoille? Tämä varmaan kiinnostaa sellaisia, jotka ovat vasta tutustumassa lisäravinteisiin eikä oikein ole tietoa mitä uskaltaisi ostaa.

Katsotaanpas ihan Eviran nettisivuilta mitä tähän sanotaan. "Evira ei tutki ravintolisiä ennen niiden tuloa Suomen markkinoille, eikä ravintolisille tarvitse hankkia ennakkohyväksyntää Evirasta. Ravintolisän turvallisuudesta kuluttajalle vastaa elintarvikealan toimija eli valmistaja, valmistuttaja, maahantuoja, myyjä tai muu vastaava."


Lisäravinteet eivät kuitenkaan saa olla lääkkeitä eli raja menee siinä. Jos vaikutukset ovat lääkinnällisen voimakkaita, niin tarvitaan myyntiin omat lupansa. Eli luontaistuotteet ovat vaikutuksiltaan lievempiä kuin lääkkeet, mutta kannattaa silti olla tarkkana mitä ostaa ja tutustua tuotteen ravintosisältöön ennen ostamista. Itse testailen erilaisia valmisteita sen mukaan miten budjetti antaa myöten. Harvoin mikään purkki on jäänyt kesken, mutta paljon on sellaisia tuotteita, joiden vaikutusta ei mitenkään huomaa. Joistakin taas on selkeää hyötyä. Osaan paremmin suositella asiakkaillenikin tuotteita kun testailen niitä. Lisäravinteilla on tarkoitus päivittää jo toimivaa ruokavaliota ja kun sen pienen sisäisen tiedemiehensä aktivoi, niin lisäravinteiden ja tavallisten ruoka-aineidenkin testailu voi olla mielenkiintoista. Jos halutaan kasvattaa lihaksia tai pudottaa rasvaprosentti kymmenestä viiteen, niin onhan silloin kaikki pienikin lisäapu hyväksi.

Suomen Antidopingtoimikunta sanoo näin: "Ravintolisät ovat elintarvikkeita, jotka muistuttavat ulkonäöltään ja käyttötavaltaan lääkkeitä. Niitä käytetään esimerkiksi pillereinä, kapseleina ja jauheina. Niissä käytetyillä valmistusaineilla ei saa olla lääkkeellisiä vaikutuksia, eivätkä ne saa olla hyväksyttyjä lääkekäyttöön. Ravintolisien käyttö on urheilussa sallittua. Vaikka tuoteselosteessa ei mainittaisikaan kiellettyjä aineita, ravintolisät voivat joskus sisältää epäpuhtauksina kiellettyjä aineita, esimerkiksi testosteronin ja nandrolonin esiasteita.

Urheilijan ei tulisi käyttää mihinkään tarkoitukseen ravintolisiä varmistumatta ensin niiden koostumuksesta. WADA:n sääntöjen mukaan ravintolisistä saatu positiivinen testitulos tulkitaan dopingrikkomukseksi riippumatta siitä, onko tuoteselosteessa maininta kielletyistä aineista vai ei."

Lisäravinteetkin voivat siis antaa posiivisen tuloksen dopingtestissä, mutta varsinaiset dopingaineet ovat lääkkeitä. Nämäkin voidaan kuitenkin jakaa sallittuihin ja kiellettyihin lääkkeisiin. Lääkäri voi joskus määrätä urheilijalle epähuomiossa kiellettyä lääkettä vaikka sillä ei olisi tarkoitus tehostaa suorituskykyä ja näistä pitää urheilijan itsensäkin olla tietoinen.

Aloittelijalle ja tavalliselle kuntoilijalle ei kuitenkaan ole merkitystä jos joku lisäravinne antaisi dopingtestissä tuloksen. Jollekin bodarillehan tämä voi olla jopa houkutteleva mainoskikka. Pelkästään mainosten perusteella ei kannata ostaa mitään, sillä kaikki tuotteethan ovat tottakai maailman parhaita. Uunituoreita ihmeellisistä ainesosista koostuvia valmisteita ei välttämättä kannata ostaa vaan odottaa vähän käyttäjäkokemuksia ja tutkia varman päälle tuotteen sisältö. Sellaiset tuotteet ovat aika varmoja valintoja, jotka ovat olleet vuosikausia kauppojen hyllyillä.

2 kommenttia:

 1. Tämä on kyllä mielenkiintoinen kysymys ja nimenomaan noiden latareiden ja rasvanpolttajien kanssa. Itse kun pääsääntöisesti treenaan töiden jälkeen olen tottunut aiemmin ottamaan latareita mutta juurikin tuo DMAA uutinen vähän säikäytti. Tosi usein kun noista tuotesisältöjä lukeee niin ei ole hajuakaan osasta aineista. Toinen mikä välillä nykyisin mietityttää on noitten happamien urheilujuomien vaikutus hampaisiin :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laturit ja rasvanpolttajat on just semmosia tuotteita, joissa saattaa olla ihan ihmeellisiä 4-metyyli-2-pyridinamiini ja 2-cyklohexyletylamin sekoituksia, joista ei ota kukaan mitään selvää :D. Jotkut firmat tosin mainostaakin tuotteitaan tuolla, että ainesosia on enemmän kuin muissa vastaavissa valmisteissa.

   Happamat juomat vaikuttaa muuhunkin kehossa kuin hampaisiin, sitä kannattaa aina tasapainottaa jollain emäksisellä. Hampaat pystyy onneksi uusiutumaan jossain määrin kun pitää niistä huolta.

   Poista