keskiviikko 21. elokuuta 2013

Ajatus terveydestä

Löysin raamatusta filosofisen tekstin ihmiskehon kokonaisvaltaisesta toiminnasta. Tämä kirjoitus on uuden testamentin ensimmäisestä kirjeestä koriantilaisille:

"Yksi ruumis, monta jäsentä
Kristus on niin kuin ihmisruumis, joka on yksi kokonaisuus mutta jossa on monta jäsentä; vaikka jäseniä on monta, ne kaikki yhdessä muodostavat yhden ruumiin. Meidät kaikki, olimmepa juutalaisia tai kreikkalaisia, orjia tai vapaita, on kastettu yhdeksi ruumiiksi. Yksi ja sama Henki on yhdistänyt meidät, kaikki me olemme saaneet juoda samaa Henkeä. Eihän ruumiskaan muodostu yhdestä jäsenestä vaan monista. Vaikka jalka sanoisi: "Koska en ole käsi, en kuulu ruumiseen", se silti kuuluu ruumiseen. Ja jos korva sanoisi: "Koska en ole silmä, en kuulu ruumiseen", se silti kuuluu ruumiseen. Jos koko ruumis olisi pelkkää silmää, olisiko silloin kuuloa? Tai jos se olisi pelkkää korvaa, olisiko silloin hajuaistia? Jumala on kuitenkin asettanut ruumiiseen kaikki eri jäsenet niin kuin on nähnyt hyväksi. Jos kaikki olisi yhtä ja samaa jäsentä, olisiko silloin mitään ruumista? Jäseniä on kuitenkin monta, kun taas ruumis on yksi. Ei silmä voi sanoa kädelle: "Minä en tarvitse sinua", eikä liioin pää jaloille: "Minä en tarvitse teitä". Päinvastoin, juuri ne ruumiinjäsenet, jotka meidän mielestämme ovat muita heikompia, ovat välttämättömiä.

Me verhoamme erityisen arvokkaasti ne ruumiinosat, joita emme pidä kovinkaan arvokkaina ja peitämme erityisen säädyllisesti ne, joita häpeämme. Säädylliset ruumiinosat eivät tällaista verhoa tarvitse. Kun Jumala yhdisti jäsenet ruumiiksi, hän antoi vähempiarvoisille jäsenille suuremman kunnian, jotta ruumiissa ei syntyisi eripuraisuutta vaan jäsenet yhteen kuuluen huolehtisivat toinen toisestaan. Jos yksi jäsen kärsii, kärsivät kaikki muutkin jäsenet ja jos yksi jäsen saa osakseen kunniaa, iloitsevat kaikki muutkin sen kanssa. Te olette Kristuksen ruumis ja jokainen teistä on tämän ruumiin jäsen."

Kokonaisuus ratkaisee myös elintavoissa. Mikä on päivän tärkein ateria? Aamupala? VÄÄRIN! Kaikki mitä syöt päivän aikana on yhtä tärkeää!  Pelkästään proteiinijauheen ottaminen treenin jälkeen ei auta lihaskasvussa jos muuten päivän aikana syö huonosti. Samoin jos salilla tekee pelkästään penkkipunnerrusta eikä tee vastapainona liikkeitä yläselälle, niin voi lopulta tulla enemmän haittaa kuin hyötyä. Oikein toteutettuna liikunnalla voidaan parantaa kuntoa ja hoitaa sairauksia.
 


Muistattekos raamatun sanonnan mieli on vahva, mutta liha on heikko? "Sillä niillä, jotka elävät lihan mukaan, on lihan mieli, mutta niillä, jotka elävät Hengen mukaan, on Hengen mieli. (Room (8:5)". Mitä ajatuksia tästä lauseesta tulee teille?

3 kommenttia:

 1. Hei huippu postaus! Pisti tosi paljon miettimään kaikkea! Kiitos tästä tosi paljon! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :). Voit myös jakaa mietteitäsi

   Poista
  2. Raamatun viittaus holistiseen terveyteen - otsikko on hyvin haastava. Yksi aikaa kestävä näkemys on ollut: "Jumala nimittää kehoamme temppelikseen - se kutsuu iloitsemaan ruumiistamme, mutta myös velvoittaa oikeanlaiseen elämään."(Esko Murto). Toisaalta meillä nykyisin on rajattomat mahdollisuudet saada tietoa "elämän eri aloilta". Osa-alueet ja lopputulokset on mielenkiintoisia, niinkuin tämän blogin sivuiltakin saadaan nähdä. "Etsimisessä" hyvin vastakkaisetkin mielipiteet ovat eteenpäin vievä voima. Pitkässä juoksussa, jos into tutkimiseen riittää, voidaan monet mielipiteet yhdistää jokaisen ihmisen henkilökohtaiseksi elämänkatsomukseksi. Sen tavoittelu lienee oppisuuntien ja meidän pallontallaajien perustavoite?

   Poista