maanantai 1. heinäkuuta 2013

Henkinen ja fyysinen valaistuminen

Jatketaanpas lisää henkeviä juttuja. Mieli ja keho kun ovat yhtä eivätkä kaksi eri asiaa tai toisistaan erossa, joten on tärkeää keskittyä molempiin. Valaistumisesta on monta eri näkemystä ja koulukuntaa. Joidenkin mukaan voidaan saavuttaa sellainen yhtäkkinen valaistuminen, jossa kaikki kirkastuu, noustaan pilviin ja leijutaan asumaan zen-vuorille maallinen omaisuus taakse jätettynä. Toinen näkemys on, että voimme saavuttaa valaistumisen asteittain. Eli voimme valaistua yksittäisille asioille ilman mitään kokonaista elämän muuttamista. Kolmas näkemys on se, että olemme valaistuneita jo syntyessämme ja meidän pitää vain palata takaisin siihen. Heräämme todellisuuteen, jossa arjen murheet ovat edelleenkin mukana eivätkä katoa minnekään, etkä lähde nousemaan pilviin vaikka olet valaistunut. Kyllä, luen myös filosofiaa, psykologiaa ja zen-oppeja vaikka ammattini onkin fyysinen.

Minun näkemykseni on, että voimme saavuttaa fyysisen valaistuminen ja henkisen valaistumisen. Eli kahden tason valaistumisen. Fyysisen valaistumisen moni ihminen on saavuttanut kun on halunnut päättää laihduttaa 20 kiloa ja treenata timantinkovan kropan. Eli kun heräät siihen ajatukseen, että sinun on tehtävä tietyt asiat saavuttaaksesi tämän timanttikropan, eivät houkutukset silloin voita sinua. Jos et ole milloinkaan oikeasti päättänyt, niin repsahdat. Jos herkut tai yösyöminen aina vain voittavat ja vesikin maistuu pahalta juotavaksi 2 litraa päivässä, niin et ole oikeasti päättänyt toteuttaa tavoitteitasi. Henkinen valaistuminen on ehkä se vaikeampi puoli vaikkakin joillakin voi olla niin, että henkinen mielenrauha on saavutettu, mutta kroppa rapistuu ja paisuu, koska fysiikan merkitystä ei ole ajateltu. Shaolin temppelin munkit nukahtelivat meditoidessaan ennen kungfu-harjoittelua, koska olivat niin huonokuntoisia, etteivät jaksaneet olla pitkiä aikoja paikallaan. Kungfu ja sitä myöten kehon vahvistuminen johti myös parempaan meditoimiseen. Tällä tavalla fyysinen harjoittelu edistää myös henkistä puolta, mutta henkiseen valaistumiseen kuitenkin kuuluu kaikki muu kuin maalliset asiat. Rakkauden, moraalin, etiikan, periaatteiden, uskon ja hengellisyyden tutkiminen kuuluu henkiseen valaistumiseen.

”Hinduilijat” ja jotkut muut henkiset gurut sanovat, että meidän tulee jättää kehomme ja päästää tajunta vapaaksi. Eli nousta pilviin ja jonnekin korkeammalle tajunnan tasolle, jossa ei tarvitse syödäkään vaan maata kivien päällä ja elää pyhällä hengellä. Olemme kuitenkin syntyneet tähän maailmaan fyysisessä kehossa eli ei meidän pidä kehoamma unohtaa. Meidän tulee pitää huolta tästä alustasta. Se miltä keho näyttää ulospäin, kertoo hyvin paljon siitä mitä tapahtuu sisällämme. Hyvä fyysinen kunto edesauttaa myös hyviä hermoja, parempaa kuntoa meditointiin ja kun keho on hyvässä kunnossa, pystyt kuuntelemään sitä ja sen viestejä paremmin. Huonokuntoista ja tasapainotonta kehoa on vaikea kuunnella. Se antaa sinulle vain mielitekoja eikä oikeita viestejä esimerkiksi jonkun ravintoaineen puutoksesta. Kehon kunto vaikuttaa myös henkisesti mielialaasi. Henkinen puoli vaikuttaa taas kehon kuntoon. Masennus voi johtaa hyvin moneen fyysiseen vaivaan. Se on siis sekä henkinen että fyysinen sairaus. Timantinkova kroppa viestii timantinkovasta itsekurista ja päinvastoin.

Olen itsekin kamppaillut kaikenlaisten henkisten asioiden kanssa. En ole psykologi enkä myöskään lääkäri tai professori, mutta hienoja titteleitä ei tarvitse sen tajuamiseen, että luonnollinen on parempi kuin synteettinen ja valaistumista ei opi kirjasta. Se, että uskaltaa puhua valmentajalle tai psykologille vaatii sen, että uskaltaa puhua ensin itselleen ja ylipäätään sanoa ääneen ne asiat mitä elämässä haluaa muuttaa. Jos haluat pudottaa 20 kiloa, niin hieno juttu! Mieti kuitenkin missä ajassa. Jos haluat kasvattaa isot haubitsit naisten iskemistä varten, niin huippu juttu! Mieti kuitenkin onko se naisten takia bodaaminen sellainen tavoite, johon jaksat sitoutua 24/7. Jos haluat päästä eroon stressistä ja purkaa sisäisiä patoutumia rentoutumalla ja bilettämällä, niin mieti auttaisiko kunnon treeni siihen myös. Jos haluat vain kehittää peruskuntoa etkä tavoittele six päkkiä, niin loistavaa! Mieti kuitenkin onko se kohtalainen kunto se mikä sinulle oikeasti riittää? Jos käyt salilla, missä kaikki pumppailevat hiiren hiljaa hienoissa trendivaatteissa ja hikoillakaan ei uskalla, koska laitteet ovat parketilla, niin mieti pääsetkö sellaisessa paikassa oikeasti ilmaisemaan itseäsi! Tällaiset paikat tuntuvat hienolta pari ensimmäistä kertaa, mutta sen jälkeen itseäni alkaa vain ahdistamaan kun on hengittäessäänkin kovaäänisin tyyppi koko salilla ja veri alkaa vetämään askeettisempaan paikkaan. Jos siis haluaa treenata oikeasti, eikä vain käydä puhumassa päivän juoruja neljän jälkeen töiden päälle. Tässäkään ei sinänsä ole mitään väärää jos siitä tykkää ja kyllähän niitä oikeastikin treenaavia ihmisiä sellaisissa paikoissa käy. Pointti oli vain siinä, että tarvitaanko siihen pyörällä polkemiseen diskopalloa tai juoksumaton eteen telkkaria? Tai vaatiiko se oma treeni muiden tuijottamista ja takamuksien arviointia? Jos tällaisessa paikassa vetää kuulokkeet korville ja keskittyy katsomaan omia paisuvia hauiksiaan peilistä eikä muiden tekemisiä, niin sehän toimii. Minä en esiinny treenatessani vaan treenaan itseäni varten. Sen takia olen viime aikoina treenaillut paljon ulkona puistossa tai ihan vain kotona zen-olotilassa. Painotan vielä sitä, että tottakai rikkauksia saa tavoitella, mutta ne ovat fyysisiä asioita ja henkinen kehittyminen vaatii aivan muita asioita.

Patrik Borg puhuu rennosta painonhallinnasta. Se ei tarkoita sitä, että laihduttaminen olisi helppoa vaan sitä, ettei siitä tarvitse tehdä pakkopullaa. Olen huomannut sen, että mitä vähemmän ajattelen treeni- tai ruokavaliosuunnitelmaa pakkona, sitä enemmän sitä tekee mieli toteuttaa. Tämä on jännä juttu. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ohjelman pitäisi olla löysä vaan päinvastoin. Mitä tarkempi ruokavalio on, niin sitä helpompihan sitä on noudattaa kun ei tarvitse ruokia ostellessa ajatella mitään. Katsoo vain listasta mitä tarvitsee ja äkkiä ulos. Jos siellä jää pyörimään karkki- ja jäätelölaarien eteen, niin eihän siitä mitään tule kun houkutukset kimaltavat edessä. Vaikka en koskaan olekaan tavoitellut mitään lavakuntoa tai kilpailua ylipäätään, niin tiedän, että jos jätän jonkun treenin väliin, ei kunto kehity. Se on yksinkertainen valinta. Joko treenaan ja kehityn tai laiskottelen, läskimaha paisuu ja kohta pitää ponnistella, että pääsee edes sohvalta ylös. Luonnollisestikin mitä kovemmat tavoitteet ovat, sitä tärkeämpää on, että ohjelmaa noudatetaan orjallisesti, MUTTA noudatat ohjelmaa itseäsi varten etkä jotakuta muuta varten. Itse päätät miten korkealla tai matalalle asetat tavoitteesi ja sitä ei voi kukaan tuomita. Jotkut tykkäävät liikkua mieluummin ryhmässä kuin yksin. Itse en tykkää mistään joukkuelajista, koska siinä pitää huomioida muut. Haluan keskittyä treenaamaan itseäni. Treenin pitää olla sellaista, jossa pääset ilmaisemaan itseäsi. Painoja nostellessa voi vaikka huutaa jos siltä tuntuu. Kamppailulajit ja jumpat menevät ehkä tähän välimaastoon. Treenataan porukalla, mutta kuitenkin itseään varten.

Kaikissa asioissa ja valinnoissa on voimaa. Ota voima vastaan tai ohjaa se sivuun. Miksi vastustaa sitä? Kamppailulajeissa pätevä ajatus toimii myös missä tahansa muussakin asiassa.

Huvittaako biletys ja viinalla läträäminen? Mitä jos suunnitelmaan laittaisi, että juominen sallittu kerran kuussa. Sillon annat mennä, koska ohjelma niin sanoo ja sitten seuraavana viikonloppuna kun joku houkuttelee juomaan, sanot, että ei onnistu, koska ruokavalio ei anna myöten. Tottakai se vaatii itsekuria! Ennen kaikkea se kuitenkin vaatii hyväksymistä. Ei riitä, että ymmärrät ohjelman vaan sinun pitää hyväksyä se. Monet ihmiset eivät usko tarvitsevansa herkkupäiviä, mutta sitten sitä repsahdellaan milloin mitenkin. Joskus annan asiakkaalle luvan silloin tällöin syödä jotain herkkua kuten vaikkapa raakasuklaalevyn, mutta pitää ymmärtää, että se on vain joskus eikä jatkuvasti. On hyvä olla jotain myös niiden houkutuksien varalle, mutta minkähän takia se yksi huijausateria venyy koko päivän huijaukseksi tai huijauspäivä venyy koko viikonlopun pituiseksi huijaukseksi? Jos näin käy, niin tsekkaapa tavoitteet.

Missäs ne tavoitteet ovat ylhäällä? Äläkä sano, että et tiedä missä ne on! Vaikka siinä jääkaapin ovessa aina esillä!!! Ei se haittaa jos siinä on kiinni 10 vuotta sama tavoite. Se on siinä niin kauan kunnes se on saavutettu.

Varmasti tässä vaiheessa ymmärrät miten tärkeä osa henkinen puoli on fyysisten tavoitteiden toteuttamista. Minä en tosiaankaan ole oikea henkilö neuvomaan parisuhde ongelmissa tai maanis-depressivisyydessä. Ne ovat psykologin työtä, mutta olen oikea henkilö kertomaan nimenomaan siitä miten ihmisenä voidaan kehittyä. Hienot vaatteet, hieno auto, hieno talo, hieno salikassi, hienot käsilaukut ja hienot meikit ovat kaikki maallisuutta ja niiden tarkoitus on näyttää muille, että rahaa on ja ihmisellä menee hyvin. Mitä se hieno talo loppujen lopuksi kuitenkaan kertoo siitä ihmisestä itsestään? Tietenkin ison talon voi ostaa käytännön syistä perhettä ajatellen, mutta kyse on sellaisesta asunnosta, jossa kaikki on kuin suoraan kuvastosta. Tottakai sellaisenkin voi ostaa jos rahaa on, mutta nuo paikkaavat vain aukkoja, joita egossa on. Ne egon aukot eivät täyty koskaan maallisuudella. Tällaiset ihmiset sanovat luomuruoan kuullessaan, että sehän on aivan liian kallista! Jos Jeesus eläisi vielä, hän asuisi teltassa ja söisi luomua. Tottakai kapitalismin ja kuluttajayhteiskunnan mukaan on elettävä ja sen takia joudun valmennuksestani laskuttamaan, että saan vähän leipää ostettua pöytään. Sinänsä raha ei kuitenkaan ole työni pääasia. Juuri sen vuoksi pidän tätä blogia ja youtube-kanavaa, joissa kerron paljon asioita ilmaiseksi! Korvausta vastaan voin tulla pitämään syväluotaavia luentoja kehon ja mielen kehittämisestä työpaikoille, kouluille, saleille tai vaikka sukujuhliin ja aina voit tavata minua myös henkilökohtaisesti.

4 kommenttia:

  1. Korpifilosofi yhtyy näihin oivalluksiin ja julistaa vuorenkorkuiset ylistykset herra Holopaiselle hänen oikeasta mielenlaadustansa ja inhimillisestä ymmärryksestänsä. Mielen ja kehon valaistuminen, ihmisen itsensä omakohtainen oivaltaminen, ovat tärkeä osa elämäntapamuutoksessa, ruumiinkulttuurissa ja mielenrauhassa.

    - M.A. Mustaparta, korpifilosofi, mielenrauhan erikoismies

    VastaaPoista
  2. Aivan mahtavia ajatuksia. Kiitos.

    VastaaPoista
  3. Heipparallaa! Ilo lukea rennolla, lennokkaalla tatsilla kirjoitettua bloggausta. :) Korkea hatunnosto työtään rakastavalle ja hyvää sanomaa ilmaiseksi jakavalle ihmiselle. :)

    -Tanssi

    VastaaPoista
  4. Kiitoksia kaikille kommenteille :)

    VastaaPoista