perjantai 1. maaliskuuta 2013

Paastoamalla keho puhtaaksi ja hoikaksi

Nykyään puhutaan paljon detoxista ja tärkeimmät asiat kehon puhdistukseen ovat riittävä määrä unta, veden juonti, liikunta, hyvä ruoka ja järkevä paasto. Keho poistaa automaattisestikin jatkuvasti jätteitä kehosta, mutta tätä prosessia voidaan auttaa elintavoilla.

Paasto on hyvä tapa saada keho puhdistumaan ja sen voi toteuttaa monella tavalla. Kysymys voi olla vaikka iltapalan pois jättämisestä, yhen päivän pituisesti paastosta, viikon paastosta tai pitkästä ramadanista, jossa syödään auringon laskun jälkeen. Mikään näistä ei ole väärin tai oikein, mutta mitä pitempi paasto, sitä enemmän sen toteuttaminen vaatii tietoa. En suosittele mitään viikon mittaista näännytystä vaan järkevästi toteutettua pätkäpaastoa. Voit toteuttaa sen niin, että olet 16 tuntia vuorokaudesta syömättä ja sen jälkeen syöt 8 tunnin ikkunan aikana päivän kalorit kolmella tai neljällä aterialla. Paastoaminen on kiinostanut minua viime aikoina koko ajan enemmän ja olen itse saanut pätkäpaastolla hyviä tuloksia aikaan. Sanotaan, että lihakset lähtevät paastolla, aineenvaihdunta hidastuu jne. Jos nyt kuitenkin ajatellaan nimenomaan kehon puhdistamista, niin siihen tarkoitukseen paasto vaikuttaisi toimivan hyvin eikä minulta pätkäpaastoillessa ole lihasmassaa lähtenyt ollenkaan, mutta rasvaa kyllä.

Warrior Diet perustuu siihen ajatukseen, että ollaan 20 tuntia syömättä tai syödään hyvin pieniä välipaloja ja sitten loppu 4 tuntia vuorokaudesta on syömisaikaa ja silloin saa syödä niin paljon kuin keho haluaa ottaa vastaan. Monet ihmiset ovat toki myös lihonneet tällaisella syönnillä eli pätkäpaastollakin täytyy olla tietoinen kaloreiden saannista. Jos ihmisellä on syömishäiriö, niin voi saada ahdettua itseensä ison määrän ruokaa noinkin lyhyessä ajassa. Ei ole tarkoitus siis syödä pitsaa vaan kunnollista omatekoista kotiruokaa.

Maximum muscle, Minimum Fat: The Secret Sciense Behind Physical Transformation nimisessä kirjassa tätä Warrior Diet mallia suositellaan myös kehonrakentajille perusteena, että alisyöminen tehostaa kasvuhormonin tuotantoa. Kun verensokeri laskee alas paastoamisen vuoksi, niin elimistö pyrkii lisäämään kasvuhormonin tuotantoa. Jokainen varmaan kuitenkin tietää, että alhaisilla verensokereilla ei treeni vaan sitten tahdo sujua mitenkään päin. On tahmea olo ja heikottaa. Etenkin naisilla verensokerin lasku vaikuttaa voimakkaammin olotilaan kuin miehillä. Toisaalta aina kehon äärimmilleen vienti pakottaa sen vahvistumaan, mutta vaikka kasvuhormonia erittyisikin enemmän, niin en tiedä onko siitä hyötyä jos treeni jää puolitiehen. 

Warrior Diet

Paastoamista suositellaan hyvin monessa itämaisessa ravitsemusopissa. Ihmisen ei aina tarvitse olla syömässä 2-3 tunnin välein vaan välillä on hyvä antaa ruoansulatuselimistön rauhoittua. Pätkäpaasto antaa nimenomaan keholle tauon ja se pääsee keskittymään puhdistumisprosesseihin. Paaston on todettu lievittävän lihavuutta, ruoansulatusvaivoja, paksusuolentulehdusta,  maksasairauksia, valtimonkovetustautia, korkeaa verenpainetta ja jopa astmaa. Se parantaa myös yleisesti kudosten kuntoa. Samoin kuin lihaksille täytyy antaa aikaa palautua treenistä, niin on hyvä antaa suolistolle aikaa palautua kaikesta ravinnon sulattamisesta.

Yli vuorokauden pituista paastoa en uskalla suositella, koska itselläni ei ole sellaisesta kokemusta ja voidaan olettaa, että pitkällä paastolla tulee ravinteista puutoksia, mutta toki paaston aikana voi juoda vaikka ravinnepitoisia mehuja. Puhdistumisen tukena voi käyttää myös erilaisia detox-valmisteita ja yrttejä. Yrttiteet edesauttavat kehon puhdistumista ja tyydyttävät osan päivittäisestä nesteen tarpeesta.

Veden juonti on tärkeää aina ja varsinkin paastolla. Vähintään 2 litraa päivässä pitäisi sitä saada. On tärkeää kuitenkin muistaa, että jos mennään tätä suurempiin vesimääriin niin se poistaa suolaa kehosta ja jos paastotaan, niin silloin sitä suolaa ei paljoa elimistöön mistään tule. Tämä on siis hyvä asia jossain määrin, mutta jos tuntuu, että vesi menee suoraan läpi ja virtsa on aivan kirkasta, niin silloin veden juontia kannattaa hieman vähentää ja lisätä pikkuisen suolaa ruokaan.

Kuumeessa tai muuten kipeänä ei ruoka maistu, koska kroppa kertoo haluavansa päästä eroon kehossa olevista vieraista bakteereista ja myrkyistä ja se onnistuu juuri paastolla. Ruokahalu palaa taas kun elimistö on puhdistanut itsensä ja tauti alkaa lieventymään.

Minä en suosittele mitään viikon pituista näännyttävää täyspaastoa, mutta jos sellaista haluat kokeilla, niin ota siihen avuksi joku paastoguru, joka on käynyt saman läpi. Minä voin neuvoa lyhyen pätkäpaaston toteuttamisessa.

Lähteet
Ludmila Rumjantseva – Elimistö puhtaaksi paastolla ja ruokavaliolla
Ori Hofmekler - Warrior Diet

2 kommenttia:

  1. Ylläolevan jutun sisäistettyään voi kokeilla työpäivän/arkipäivän "sisällä" toteutettavaa liikkuvan ihmisen eli retkeilijän paastoa. Eli valitaan (työ)päivä,jolloin ravinnon määrää säädetään. Ruoantarpeen voi hoitaa sitten retkeilijöitten "ensiapu-aterialla". Eli taskujen pohjalla kulkee pieniä kuivahkoja leivänpalasia sekä rasiassa karkean suolan murusia. Kun huikoo niin leipää ja suolaa otetaan energiatason nostoon. Ja janon tuntemusten tultua juodaan riittavasti vettä.
    Illalla voi sitten syödä puuttuvat "palat". Tämä on vanhojen marjamiesten tapa; sopineeko tähän päivään?

    VastaaPoista
  2. You can certainly see your enthusiasm within the work you write.
    The world hopes for even more passionate writers such as you who are not afraid to say how they
    believe. Always follow your heart.

    my web site only the best review

    VastaaPoista