torstai 6. joulukuuta 2012

Totuus rasvanpolttajista

Rasvanpolttovalmisteet eivät ole mitään tärkeimpiä lisäravinteita eivätkä mitenkään hyvin toimivia, mutta jos budjetti antaa myöten ja on menossa kehonrakennus- tai fitnesslavalle, niin kannattaa ehdottomasti ottaa pienikin lisäapu vastaan.

Ainoastaan lääkkeillä voidaan saada selkeätä rasvanpolttoa aikaan. Se miten luonnollisilla menetelmillä rasva kehosta vähentyy, on että sinun pitää syödä vähemmän ja liikkua enemmän. Työtä on siis joka tapauksessa tehtävä, mutta kun ruokavalio ja treeni ovat jo kunnossa, niin sitten voi lisäravinteilla saada pientä lisätehoa hommaan. Kävin tätä tekstiä varten läpi aika paljon tutkimuksia rasvanpolttovalmisteista ja tulokset ovat osittain ristiriitaisia. Joissakin on havaittu hyötyä ja joissakin ei. Lisäravinteiden käyttäjäkokemuksia kun lukee netistä, niin kaikkein toimivimmat valmisteet ovat usein sisältäneet joitakin laittomia ainesosia. Turvalliset lisäravinteet eivät välttämättä ole niin tehokkaita. Käsittelen tässä tekstissä kuitenkin näitä turvallisia ainesosia.



Rasvanpolttajat sisältävät usein suuria määriä kofeiinia tai muita stimulantteja. Black Burn on sellainen tuote joka itselläni ja myös treenikaverilla nosti verenpaineen taivaisiin viikon sisällä ja treenaamisesta ei meinannut tulla mitään. Jouduin lopettamaan käytön tuon viikon jälkeen vaikka en ottanut edes ihan täyttä annosta mitä purkin kyljessä suositeltiin. Kaikille tämä ei varmastikaan aiheuta samanlaisia oireita, koska tuskin sitä muuten saataisiin myydä. Painoa minulta putosi kilo viikon aikana ilman ruokatottumuksien muuttamista, mutta haittapuolien takia en tätä voi suositella. Kannattaa välttää sellaisia tuotteita, joissa on kymmeniä epämääräisiä raaka-aineita, joista ei aina löydy googlesta selkeää tietoa.

Kofeiinin rasvanpolttoa tehostavasta vaikutuksesta on kuitenkin jonkun verran näyttöä ja tutkimusten mukaan on parempi saada kofeiini kahvista kuin pilleristä. Kahvissa olevat muut yhdisteet ilmeisesti tehostavat kofeiinin vaikutusta ja onhan kahvissa antioksidantteja ja muita terveyttä edistäviä aineita, joten ei kannata kahvia juodessa ajatella pelkästään piristävää tai rasvanpolttoon vaikuttavaa hyötyä. Kupillinen kahvia ennen treeniä voi tehostaa liikuntasuoritusta ja laihdutusta ajatellen on hyvä jos saat poltettua enemmän kaloreita. Kahvi on hyvin turvallinen juoma käyttää, mutta kofeiinia sisältävistä lisäravinteista kannattaa katsoa miten paljon sitä niissä on, koska määrät ovat usein suuret.

Vihreä tee ja sen ainesosat voivat myös nopeuttaa laihduttamista etenkin poistamalla kehosta nestettä ja vihreä tee sisältää terveydelle hyödyllisiä antioksidantteja. Vihreää teetä on tutkittu aika paljon ja se on turvallinen käyttää etenkin teemuodossa, mutta myös pillerinä voi sitä ottaa.

CLA on myös melko paljon tutkittu lisäravinne ja eläinkokeissa sillä on ollut positiivisia vaikutuksia painon pudottamisessa. Ihmiskokeissa taas tulokset eivät ole niin selkeitä. On nimittäin havaittu joitakin haittavaikutuksiakin. CLA:ta voi siis ottaa lisäravinteena, mutta sitä saadaan normaalista ruoastakin kuten maidosta ja rasvaisesta lihasta. CLA:ta mainostetaan myös lihaskasvua edistävänä aineena eli painon lisäyksenkin aikana kehonrakentajille tästä voisi olla hyötyä, mutta tutkimusnäyttöä ei juurikaan löydy. Jotain näyttöä eläinkokeiden perusteella kuitenkin on siitä, että CLA hidastaisi normaalia ikääntymisen aiheuttamaa lihasten surkastumista ja sarkopeniaa. TV:stä tuttu Tonalin sisältää juuri tätä CLA:ta. Testasin joskus yhden purkin verran tätä ainetta, mutta en huomannut mitään vaikutuksia. Ehkä vaatisi pitemmän kokeilun.

L-karnitiini on hieman vähemmän tutkittu lisäravinne rasvanpolton osalta, mutta sen terveysvaikutuksista löytyy lukuisia tutkimuksia. Tämäkin on luonnollinen aine, jota saadaan mm. lihasta. Ruoasta saatavat määrät eivät tosin ole kovin suuria. L-karnitiinilla on olennainen rooli rasva-aineenvaihdunnassa. Sen tehtävänä on kuljettaa aktiivisia rasvahappoja mitokondrioon, jossa ne käytetään energiaksi. L-karnitiinin liian vähäinen saanti voi hidastaa rasvanpolttoa ja varsinkin kasvissyöjillä tällä saattaa olla vaikutusta. On havaittu, että sydänsairauksia sairastavilla ihmisillä on usein normaalia alhaisemmat L-karnitiinitasot. Sen puutos järkyttää rasvahappojen normaalia aineenvaihduntaa alentaen energian saantia ja aiheuttaen myrkyllisten rasvahappoaineenvaihdunnan sivutuotteiden kasaantumista. Tänä vuonna Japanissa tehty tutkimus kertoo, että L-karnitiini ehkäisee kammiovärinää ja sydänkohtauksen riskiä lisäämällä prostasykliinin tuotantoa, joka laajentaa verisuonia. Tämä on yksi syy miksi L-karnitiinia voisi suositella ihan terveysvalmisteeksi eikä pelkästään rasvanpolton tehostamiseen. Tätä löytyy erilaisissa muodoissa ja asetyyli-L-karnitiini on ilmeisesti toimivin muoto. Se voi tuoda myös parempaa henkistä keskittymiskykyä treeniin tai opiskeluun ja sen takia sitä löytyykin joistakin ennen treeniä otettavista latausjuomista. Välttämätön lisäravinne tämäkään ei kuitenkaan ole ja joissakin tutkimuksissa myös tästä on saatu haittavaikutuksia isoilla annostuksilla.
Kalsiumpyruvaatti on palorypälehapon ja kalkin muodostama yhdiste, jota esiintyy myös luonnossa hedelmissä ja kasviksissa. Kalsiumpyruvaatti on hiilihydraattiaineenvaihdunnan lopputuote, jota syntyy ns. glykolyysissa kun glukoosi hajoaa muodostaen energiaa tuottavaa adenosiinitrifosfaattia (ATP). Näin kalsiumpyruvaatti lisää energian tuotantoa solujen mitokondrioissa eli pienoisvoimalaitoksissa prosessissa, jota kutsutaan soluhengitykseksi. Kalsiumpyruvaatti nostaa elimistön kykyä polttaa rasvoja ja muuntaa niitä energiaksi (ATP-molekyyleiksi). Tämä on inotrooppinen aine eli se lisää sydänlihaksen supistusvoimaa ja energiavarastoja. Tämän aineen toimivuudesta on jonkun verran näyttöä, mutta sitä saadaan ruoastakin eli ei ole tietoa miten paljon sen ylimääräisestä saannista lisäravinteena on hyötyä. Voi aiheuttaa ilmavaivoja ja ripulia suurina annostuksina. Tätä voi kokeilla käyttää jos kasviksia ja hedelmiä jostain syystä tulee syötyä vähän, mutta mieluummin lisäisin niiden käyttöä terveyshyötyjen takia. Tästä voi siis olla vajausta lihansyöjillä kun taas karnitiinista kasvissyöjillä.

Näistä mainituista aineista kahvi ja vihreä tee ovat ainakin sellaisia mitä voin suositella käytettäväksi ja niiden tehosta löytyy parhaiten näyttöä. Muiden osalta näyttö on huterampaa, mutta jos budjetti antaa myöten, niin testaile itse käytännössä. Kofeiinia laitetaan hyvin moneen tehonlisääjään ja muuhunkin lisäravinteeseen, joten kannattaa kiinnittää huomiota, ettei sitä ihan överi isoja määriä tule jos otat näitä lisäravinteita kahvin juonnin lisäksi.

Lähteet
Ravitsemustiede 2012 painos
Fat burners: nutrition supplements that increase fat metabolism. 2011
Effect of conjugated linoleic acid supplementation on weight loss and body fat composition in a Chinese population. Kiina 2012
L-Carnitine prevents the development of ventricular fibrosis and heart failure with preserved ejection fraction in hypertensive heart disease. Japani 2012
Decreased serum carnitine is independently correlated with increased tissue accumulation levels of advanced glycation end products in haemodialysis patients. Japani 2012
Influence of dietary supplementation with (L)-carnitine on metabolic rate, fatty acid oxidation, body condition, and weight loss in overweight cats. USA 2012
Effects of Oral L-Carnitine Supplementation on Lipid Profile, Anemia, and Quality of Life in Chronic Renal Disease Patients under Hemodialysis: A Randomized, Double-Blinded, Placebo-Controlled Trial. Iran 2012
The role of conjugated linoleic acid in reducing body fat and preventing holiday weight gain. USA 2007
High-fat dairy food and conjugated linoleic acid intakes in relation to colorectal cancer incidence in the Swedish Mammography Cohort. Ruotsi 2005
The effects of caffeine and exercise on body weight, fat-pad weight, and fat-cell size. 1982

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti