keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Terveellistä jogurttia - Valion OLO

Maitohappobakteerit ovat eräs tärkeä asia ruokavaliossa. Tietyt maitohappobakteerit (esimerkiksi lactobacillus GG) lisäävät vatsan ja suoliston vastustuskykyä. Maitohappobakteerit myös tasapainottavat suoliston toimintaa. Hapanmaitotuotteiden bakteerit ovat siten tervetulleita suoliston omien bakteereiden joukkoon. Vaikka bakteereista usein tuleekin sellainen mielikuva, että niitä pitää vältellä ovat jotkin bakteerit kuitenkin tarpeellisia. Maitohappobakteerit täydentävät suoliston omaa bakteerikantaa ja vaikuttavat näin sen toimintaan ja kehon vastustuskykyyn.

OLO-jogurtista näitä löytyy: Lactobacillus rhamnosus GG, Lactobacillus rhamnosus Lc705, Propionibacterium freudenreichii JS, Bifidobacterium Bb-12. Tästähän nimi ruoansulatusjogurtti sille tuleekin. Tällainen jogurtti voi sopia herkälle vatsalle paremmin kuin maito. Mukana on tietty myös lisättynä tärkeää D-vitamiinia ja ravintokuituja. Kuidut ovat myös erittäin oleellinen asia vatsan toiminnalle.
Ruoansulatuksen nopeutuminen vaikuttaa moneen asiaan kuten turvotukseen.
Tämä on maukas tapa lisätä ruokavalioon maitohappobakteereja, kuituja ja vitamiineja. Lapsillekin varmasti maistuu.

Ruoansulatusjogurteista löytyy myös vaihtoehtoja vähemmän makeaa jogurttia etsiville. Mauissa mansikka-mustikka ja persikka-passion on 30 % vähemmän lisättyä sakkaroosia ja runsaammin marjoja ja hedelmää kuin monissa muissa.

Valiolta löytyy toki muitakin hyviä maitotuotteita, mutta tämän kirjoituksen aiheena OLO. Vilkaise alla oleva videomainos ko. jogurtista ja voit samalla osallistua kilpailuun ;)

5 kommenttia:

 1. 2. Probiootti

  Viime vuosina on todettu, että kun suoliston terveyttä edistävien bakteerikantojen kasvua tuetaan, IBS-oireet, erityisesti turvottelu ja ilmavaivat, voivat helpottua. Probioottivalmisteiden välillä on eroja tehossa. Actavis jogurtin probiootti, lactobacillus GG ja Valio Olo -jogurtin probioottiyhdistelmä sekä VSL#3 (8 bakteerin yhdistelmä) on havaittu tehokkaiksi. On mahdollista, että väärin valittu probiootti on täysin tehoton. Tervevatsa sivuilla sanotaan näin: Probioottivalmistetta on hyvä kokeilla vähintään neljän viikon ajan. Jos siitä on apua, kannattaa käyttöä jatkaa. On myös alustavaa tietoa siitä, että useamman bakteerikannan yhdistelmä voi olla tehokkaampi kuin yhden bakteerikannan siirtäminen (käyttäminen ravintolisänä). Probiootin lisääminen ei yleensä riitä yksin tuottamaan tyydyttävää hoitotulosta.

  VastaaPoista
 2. Korostan ylläolevasta lausetta: Probiootin lisääminen ei yleensä auta vatsaa. Anonyymi kirjoittaja suositteleekin hapankaaliruokia, hapankurkkuja (ei siis maustekurkkuja), mustikkaa, ei käsiteltyjä rasvoja vaan esim neitsytkookosöljyä tee-lusikallinen jolloin ilmavaivat katoavat noin 5 min. sisällä. Maito maitona eli homogenoimattomana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannatan itsekin homogenoimatonta maitoa jos on vara hieman enemmän laittaa rahaa siihen kuin homogenoituun.
   Mainitsemasi hapankaali yms. ovat hyviä vaihtoehtoja ja näitä hapantuotteitahan voi valmistaa myös itse :)

   Poista
 3. Mun IBS hävisi sillä, että jätin viljat pois. Harmi kun kukaan ei siitä vihjannut. Keliakiaa tutkittiin monta kertaa. nimierkillä 20 vuotta ripulilla...

  VastaaPoista
 4. "Mun IBS hävisi sillä, että jätin viljat pois."

  Vaikka tästä viestistä on jo aikaa kun se on julkaistu niin löysin sen googlella ja ajattelin vastata.

  Saattaa olla fruktaanit (eng. fructans https://en.wikipedia.org/wiki/Fructan) ongelmana jos kerran ei keliakiaa löydetty. Fruktaanit menevät paksusuoleen pilkkoutumattomina. Riippuen sitten suoliston bakteerikannasta (luultavasti myös hiiva kannasta) tuleeko oireita vai ei. Oireet voi olla ripulista turvotukseen tai pahempia riippuen millainen bakteeri tai hiiva sitä käyttää ravinteena.

  Sama juttu kuin laktoosi-intoleranssissa, kaikki jolla on laktoosi-intoleranssi ei edes tiedä sitä koska bakteerikanta suolistossa on sellainen, että se pilkkoo laktoosin nätisti ilman oireita. Sitten kun otat antibioottikuurin niin yks-kaks onkin laktoosi-intoleranssi.

  Fruktaaneja on viljoissa (eniten rukiissa), paitsi kaurassa. Samoin sipuleissa, parsassa ja myös muita löytyy, kannattaa googlailla.
  Ongelmia voi tuoda myös muut FODMAP sokerit. Mutta jos vilja on ongelma niin ongelmana on eikä keliakiaa ole löytynyt niin ainakin fruktaanit.

  Mitään laktaasi-entsyymin kaltaista ei fruktaaneille ei ole saatavilla.

  VastaaPoista