sunnuntai 18. joulukuuta 2011

Perinteinen jouluruoka

Blogi täyttää tänä jouluna yhden vuoden. Jeij... :)

Suomalaiset ovat aina lämmittäneet talojaan uunilla. Siitä syystä meillä on paljon uuniruokia kuten erilaisia laatikoita. Laatikot ovat helppoja tehdä ja miellyttäviä syödä. Maito kuuluu myös oleellisesti suomalaiseen ruokavalioon. Aivan perussuomalainen ruoka on ollut enemmän kallellaan vähähiilihydraattisen ruokavalion suuntaan kuin nykyään. Suomessa on aina syöty ruista ja vaaleat leivät sun muut ovat nykyajan villityksiä. No peruna on ollut pitkään perusruokaa ja sitä varmaan joulupöydässäkin monilla on. Peruna ei ole pahimpia hiilaripommeja ellei sitä ole kymmentä kappaletta lautasella. Se on kuitenkin turhaan nykyään sankariasemassa vaikka imelletty perunalaatikko onkin oikein maukasta. 

Lanttulaatikko on hyvä vaihtoehto jos haluaa vähentää hiilareita. Etenkin itsetehty koska voi katsoa mitä kaikkea siihen laittaa. Kaupan valmiissa laatikoissa taitaa olla kaikissa saman verran hiilareita. Kinkku kuuluu myös tottakai aina jouluruokiin eikä se niin epäterveellinen vaihtoehto ole.

Evira varoittelee joulupiparien suuresta syönnistä koska ne sisältävät kumariinia joka on maksatoksiini. Kaneli sisältää kumariinia joka on tosiaan haitallista maksalle. Eviran mukaan lapsilla suositeltu kumariinin päiväsaanti voi helposti jouluna ylittyä.

Jokatapauksessa kyllä sen yhden joulupäivän voi ottaa rennommin ja syödä mitä maistuu. Tai uudenvuoden päivänkin. Välillä saa ruoasta nauttia, mutta kannattaa vähän miettiä yllä mainittuja asioita. Terveellinen jouluruoka on jotenkin ristiriitainen lause. Tai muutenkin terveellinen juhlaruoka. Jos muuten syö terveellisesti ja haluaa, niin syödä joulunakin niin syö sitten samoin kuin muulloinkin. Mitä sinä syöt jouluna?

Lähteet:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti