perjantai 12. elokuuta 2011

Kahvi on terveyspommi - Voi jopa laihduttaa

Kahvi on yksi suomalaisten suurimmista nautintoaineista. Suomalaiset ovat ehkä maailman innokkaimpia kahvinjuojia ja sitä nautitaankin niin juhlajuomana kuin arjen piristyksenä. Kaikkein parasta on, että tutkimuksien mukaan kahvi on terveellistä juoda!

Ensimmäisenä kahvista tulee mieleen kofeiini. Se lisää tutkitusti vireyttä, parantaa keskittymiskykyä ja kohottaa mielialaa. Älyä vaativat tehtävät onnistuvat paremmin kahvin nauttimisen jälkeen. Kofeiinia löytyy monista lisäravinteista, joiden tarkoitus on tuoda lisää tehoa liikuntasuoritukseen. Ihmiset käyttävät myös paljon kofeiinitabletteja, mutta silloin et saa kahvin muita hyödyllisiä ominaisuuksia kuten antioksidanttivaikutusta. Kahvi saattaa olla joidenkin pikaruokaa syövien ihmisten harvoja antioksidanttien lähteitä, mutta toki niitä saa muualtakin kuten marjoista. Aihetta on tutkittu paljon ja on näyttöä, että kahvi suojaa monilta sairauksilta kuten diabetekseltä, dementialta, Parkinsonilta ja joiltakin syöviltä. Syöpiä on tosin hyvin monia erilaisia ja vaikka kahvi ehkäiseekin suurinta osaa, niin joidenkin syöpien riskiä se saattaa hieman lisätä.  Yhtenä tärkeänä ainesosana pidetään kahvin sisältämää klorogeenihappoa, joka vaikuttaa muun muassa mahalaukun hormonieritykseen ja siihen, että ravinnosta saatu rasva ei varastoidu yhtä tehokkaasti elimistöön. Kahvi voi siis nopeuttaa laihduttamista. Sydänterveydenkin kannalta kohtuullinen kahvin juonti on turvallista. Se antaa myös lisää tehoa liikuntasuoritukseen. Kuppi kahvia ennen urheilua voi saada sinut nostamaan hieman isompia painoja kuntosalilla tai juoksemaan pitemmän lenkin. Niin voimakasta kahvi ei kuitenkaan ole, että sen käyttö olisi kiellettyä kilpailutasolla.

Kunnollinen kuppi kahvia!

Kohtuus kahvin juonnissa kuitenkin kannattaa muistaa vaikka se pieninä määrinä onkin terveellistä. Kofeiini muistuttaa lääkeainetta ja kaikilla lääkkeillä on myös haittavaikutuksia. Kahvi vaikuttaa eri ihmisiin eri tavalla ja jotkut ovat herkempiä kofeiinin vaikutuksille kuin toiset. Pari kuppia päivässä on kohtuullista, mutta 10 kuppia alkaa menemään jo överiksi. Huomaan itse, että isot kahvimäärät aiheuttavat närästystä ja muutenkin oudon olon. Illalla juotu kahvi vie helposti yöunet. Väsyttää, mutta en saa nukuttua. Yksi kuppi päivässä tuntuu hyvältä eikä aiheuta haittoja.

Kahvi koukuttaa ja siihen kehittyy toleranssi eli mitä enemmän sitä juot, niin sitä vähemmän saat samanlaisia vaikutuksia kuin alussa. Piristävä hyöty tulee parhaiten kun et käytä kahvia jatkuvasti vaan silloin tällöin. Tällöin toleranssia ei pääse kehittymään. Voithan käyttää välillä myös kofeiinitonta kahvia jos haluat juoda sitä vain maun takia. Mihin tahansa stimulanttiin voi jäädä koukkuun ja valtavasta määrästä kofeiinia voi saada myrkytyksen. Hillitön kahvin kittaaminen aiheuttaa sydämentykytystä, hikoilua, hermostuneisuutta, vatsavaivoja, vapinaa ja voi myös viedä yöunet. Tai voi olla niinkinpäin, että et saa nukuttua ilman kahvia. Kahvi myös kuivattaa elimistöäs jonkun verran, joten kupillisen jälkeen tulisi juoda lisäksi lasi vettä. Vaikka kahvi tehdäänkin veteen, niin se ei pelkästään riitä. Kahvi tummentaa selkästi hampaita jos sitä päivittäin juo. Kahvia ei myöskään pidä juoda liian kuumana, sillä polttava musta kahvi rasittaa ruokatorvea. Työpaikalla ei ole aina aikaa odotella juoman jäähtymistä, joten sekaan voi olla hyvä lisätä tilkka maitoa.

Juo kahvi suodatettuna! 
Pannukahvin nauttiminen suurentaa seerumin LDL-kolesterolipitoisuutta etenkin jos sitä juo monta kuppia päivässä. Samanlaista vaikutusta ei ole havaittu suodatinkahvilla. Syy on tässä: pannukahvi sisältää kolesterolia nostavaa kafestoli nimistä ainetta, joka suodattaessa jää paperisuodattimeen. Kahvin vaikutuksiin ja makuun saattaa vaikuttaa myös sen laatu. Kaikkein paras varmaankin olisi itse jauhaa pavuista kahvia juuri ennen keittämistä. Itse en ole vielä tällaista papukahvia kokeillut.

Jos haluat syventyä tieteellisiin tutkimuksiin vielä enemmän, niin tässä on uusi erittäin laaja ja pätevä teksti kahviin liittyvistä tutkimuksista Reijo Laatikaisen blogista: Miten terveellistä kahvi on?

Lähteet
Lisää tietoa kahvista ja sen valmistuksesta
Kahvin vaikutus sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin 
Uutinen kofeiinimyrkytyksestä
2006 Perttu Laakson tekemä fysiologian cum laude -tutkielma kofeiinista
Alaranta, Hulmi, Mikkonen, Rossi & Mero: Lääkkeet ja lisäravinteet urheilussa
Ravitsemustiede 2005 painos

3 kommenttia:

 1. oot sä palikka jätkä. vedän terveys syistä tolua. pysyy sisäelimet puhtaana

  VastaaPoista
 2. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/14/Caffeinated_spiderwebs.jpg vallan on hyvännäkönen rakennelma saatu kahvin voimin aikaan

  http://www.mtv3.fi/makuja/hyvaolo.shtml/kahviko-vaarallista-10-syyta-miksi-sen-juonti-kannattaa-lopettaa?1574727

  Kuolleisuus. Kokonaiskuolleisuus on lisääntynyt kahvin kulutuksen mukana joissakin tutkimuksissa sepelvaltimotaudin suurentuneen riskin vuoksi.

  kannabis kuolleisuus edelleen tiukassa 0:ssa. saarnaas siitä

  VastaaPoista
 3. Noh. Kahvi on kuitenkin monen kiireisen ihmisen yksi harvoista tai jopa ainoa antioksidanttien lähde päivän aikana. Tietty on parempiakin lähteitä ja toki nuo linkittämäsi haittavaikutuksetkin on hyvä pitää mielessä. Mutta uskon, että ymmärsit pointin

  VastaaPoista