sunnuntai 7. elokuuta 2011

Homeisen ruoan syöminen altistaa sairauksille

Nykyaikana ehkä on selvää, ettei homehtunutta ruokaa pidä syödä, mutta rupesin kirjoittamaan tätä lähinnä vanhemman sukupolven takia. Monet keski-ikäiset tai vanhemmat kertovat syöneensä lukuisia kertoja pilaantunutta ruokaa sen takia, ettei mitään heitettäisi hukkaan. Ymmärrän tämän, koska ennen muinoin ei ole ollut itsestäänselvää, että ruokaa on aina saatavilla, mutta voiko homehtuneen ruoan syönnistä olla terveydelle haittaa?

Luin juuri aiheeseen liittyvän artikkelin, jossa Evira sanoo, että vähänkään pilaantunutta ruokaa ei pitäisi syödä. Ainakaan toistuvasti. Home itsessään ei ole vaarallista, mutta ruoassa ja kehossa se tuottaa muita myrkyllisiä yhdisteitä. Homeesta voi tulla akuutti ruokamyrkytys, joka ilmenee yleensä aika pian syönnin jälkeen. Elimistö osaa poistaa myrkyn oksentamalla ja tämän myötä myrkytys haihtuukin yleensä yhtä nopeasti kuin on alkanut ellet satu saamaan ruoasta jotain muuta tautia. Kuitenkin pilaantunut ruoka voi jatkuvasti syötynä aiheuttaa erilaisia vaivoja. Ruoan pilaantumista ei aina nää päällepäin eikä myöskään homeen tuottamia myrkkyjä. Ihminen voikin altistua homeen haitoille toistuvasti tietämättään. Eviran mukaan toksiineja esiintyy tyypillisimmin viljatuotteissa, pähkinöissä ja maississa. Nämä toksiinit leviävät helpommin kosteassa tuotteessa kuin kuivassa. Dave Asprey puhuu paljon homemyrkyistä, joita saatamme syödä huomaamattamme ja ne aiheuttavat kaikenlaisia kroonisia vaivoja. Etenkin ne ovat haitallisia jos niille on allerginen. Jos banaanissa on mustia täpliä (siis hedelmässä eikä vaan kuoressa), niin todennäköisesti koko banaani on silloin jo pilalla. Samoin jos leipäpussissa osa viipaleista on silmin nähden pilalla, niin koko leivässä on todennäköisesti jo hometta. Ei tästä kuitenkaan mitään paniikkia ja stressiä kannata ottaa.

Lämpö nopeuttaa pilaantumisprosessia ja kesähelteillä ruoka voikin pilaantua pöydällä tai autossa todella nopeasti. Juuri valmistetun kuuman ruoan voi antaa jonkun aikaa jäähtyä, mutta sitten se kannattaa melko pian laittaa jääkaappiin eikä jättää sitä yön yli pöydälle kuten joillakin on jostain syystä tapana. Ruoka pilaantuu ajan kanssa kylmässäkin, mutta paljon hitaammin. Ruokaa ei kannata kylmentää ja kuumentaa montaa kertaa peräkkäin, koska tämä nopeuttaa sen pilaantumista. Pähkinät tuntuvat liottamisen jälkeen pilaantuvan parissa päivässä vaikka kuivana ne säilyvät todella pitkäään, joten liota vaan sellainen määrä minkä tiedät pian syöväsi. Muutenkin ruokaa kannattaa ostaa aina sen verran mitä tarvitsee, ettei sitä joudu sitten turhaan heittämään roskiin.

Mitkä sitten ovat homeen vaikutukset pitkällä ajanjaksolla?
Eviran mukaan pitkäaikainen altistuminen homeelle voi aiheuttaa maksa- tai munuaisvaurioita ja jopa syöpää. Homeisen kohdan ruoasta pois leikkaaminen ei auta. Ruoan kuumentaminen poistaa siitä mikrobeja ja hometta - sen takia maito pastöroidaan, mutta tietenkään silmin nähden pilaantunutta ruokaa ei enää sen kuumentaminen pelasta.

Loppuun on ehkä syytä mainita, että home ei ole pelkästään paha asia. Homeet toimivat luonnossa tärkeinä eloperäisen aineen hajottajina. Niitä on monia erilaisia lajeja ja niitä on kaikkialla. Homeen tuottamat myrkyt eli mykotoksiinit voivat toimia myös antibioottisesti, koska niiden tarkoitus on estää kilpailevien mikrobien kasvua. Näin ollen jotkut antibioottilääkkeet ovat eristetty homeesta. Tämä ei silti tarkoita, että homeen syönti sellaisenaan voisi toimia lääkinnällisesti, mutta tämä on mielenkiintoista tietoa muuten.

Lähteet

3 kommenttia:

 1. Luinpa sattumalta tämän kommentin etsiessäni mieheni kroonisille vatsavaivoille syyllistä. Apua tähän ongelmaan en saanut, mutta sn homeen vaikutukset alkoivat kiinnostaa. Äitini nimittäin syötti minulle lusikkakaupalla hometta, jota hän jatkuvasti kasvatti vanhan teen pinnalle. Olin sairastunut 6-vuotiaana sokeritautiin, jota hän muka hoiti tällä homehoidolla. Yrittökö hän todellakin "hoitaa" vai nopeuttaa minun menehtymistäni tähän vastenmieliseen tautiin, sitä en ole koskaan ymmärtänyt? Psyykisesti sairaalla äidillä oli nimittäin muitakin myrkyttämiskeinoja, joilla hän yritti päästä minusta(sairaasta pennusta)eroon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos tämä on totta niin erikoinen tapaus... Miehesi vatsavaivat voivat johtua muistakin asioista kuin tuosta homeesta..

   Poista
 2. Oli se homeisen ruoan syönti 90-lvulla ja sen jälkeenkin ihan tavallista. Harhoissa elävä äitini ei osannut/viitsinyt tarkastella ruoan kuntoa ja huutamalla pakotti meidät syömään homeista ruokaa. Veljeni ei tämän takia syö laisinkaan omenasosetta, äiti nimittäin täytti purkit väärin (jätti ilmaa kannen alle) ja panttasi sokerissa. Vuodet 1995-1999 on homeisen ruoan syönti ollut ihan päivittäistä. Nyt sitten kolmekymppisenä kärsin vitamiinipuutoksista ja anemiasta ja ensi viikolla joudun tähystykseen. Jos selviää, että se jatkuva homeleivän, vihannesten ja omenasoseiden syönti on syynä huonoon vointiini, niin otan selvää, voinko vaatia korvauksia oikeusteitse.

  VastaaPoista