maanantai 11. heinäkuuta 2011

Laktoosi-intoleranssi ei ole sairaus

Tiesitkö, että suurin osa maailman aikuisiässä olevista ihmisistä on laktoosi-intolerantikkoja? Lapsuusiässä ihmiskehokeho tuottaa ohutsuolessa latkaasientsyymiä, joka pilkkoo laktoosia. Tämä entsyymi alkaa pian lapsuuden jälkeen vähentymään ja se on normaali ilmiö suurimmalle osalle ihmisistä. Joillakin ihmisillä kuitenkin on mutaatio, joka aiheuttaa laktaasientsyymin tuotannon jatkumisen. Suomalaisilla tätä mutaatiota on paljon enemmän kuin muualla maailmassa.

"Arvioiden mukaan 75 % maailman väestöstä on laktoosi-intoleraatikoita lapsuusiän jälkeen. Laktoosi-intoleranssi vaihtelee maantieteellisesti: pohjois-Euroopassa laktoosi-intolerantteja on noin 5 % väestöstä, kun taas joissain Aasian ja Afrikan maissa jopa yli 90 %. Suomalaisista aikuisista noin 83 % pystyy käyttämään maitoa ravinnokseen ainakin jossain määrin." Suomessa maitoa ja siitä tehtäviä tuotteita on käytetty hyvin pitkään ja historiassa se on ollut tärkeä ravinnon lähde.

"Suomalaisten suhde maitoon juontaa juurensa pitkälle historiaan. Maito on ollut pohjoisessa maassamme perinteisesti keskeinen rasvan, proteiinien ja vitamiinien lähde.Tästä voidaan päätellä, että meidän geneettinen taustamme on sopeutunut käyttämään maitoa pääasiallisena ravinnonlähteenä. Sen sijaan suomalaiset ovat paljon herkempiä viljoille kuin esimerkiksi Lähi-Idän ihmiset, sillä vilja on ollut meillä ravintona niin vähän aikaa. Tässä mennään siis geenitasolle, lääkäri Antti Heikkilä sanoo."

Jotkut väittävät, että maidon homogenointi tai pastörointi aiheuttaisi laktoosi-intoleranssia, mutta en oikein ymmärrä miten nämä voisivat liittyä toisiinsa. Nämä prosessoinnita saattavat kuitenkin muuten tehdä maidosta mahalle hankalampaa käsitellä, sillä monet ihmiset sanovat pystyvänsä juomaan huolettomasti luomu- tai raakamaitoa vaikka perusmaidosta tulee vatsaoireita. Vuonna 2003 Suomessa tehty tutkimus sanoo, että homogenoimattoman ja homogenoidun maidon vaikutuksissa ei ole eroa, mutta tämä on Valion tekemä tutkimus. Teoria pastörointia vastaan on, että se tuhoaa maidon luontaiset entsyymit, jotka auttaisivat mahaa sulattamaan laktoosin paremmin. Raakamaidon käyttöä olisi muuten hyvä suositella, mutta siitä on riski saada bakteeri- tai virustartuntoja.

On paljon ihmisiä, joille maito ei vain sovi vaikka intoleranssia ei olisikaan diagnosoitu. Laktoosi-intoleranssi on siis yliherkkyyttä laktoosille ja tällainen ihminen yleensä voi käyttää siis laktoosittomia maitotuotteita, mutta mikäli ihminen on allerginen maidolle, niin silloin mitkään maituotuotteet eivät sovi. Maitoallergikko on ilmeisesti allerginen maidon sisältämälle proteiinille (hera ja kaseiini). Yliherkkä tai allerginen ihminen saa yleensä maidosta vatsavaivoja ja joskus ihottumaakin. Allergisen ihmisen täytyy lukea todella tarkkaan kaikkien elintarvikkeiden ainesosaluettelot, koska esim. maitojauhetta käytetään hyvin monessa kohdassa.

Mitä maidon rasvaan tulee, niin sitä ei kannata liikaa pelätä. Kevytmaidon rasvapitoisuus (1,5%) ei ole kovin korkea. Minusta rasvaton maito maistuu pahalta, mutta tästähän voi olla montaa mieltä.

Jos lehmän maito ei mahallesi sovi, niin se on helppo korvata kasvimaidoilla, joita löytyy monia erilaisia. On soija-, manteli- kaura- ja riisimaitoa. Nämä ovat mielestäni hyvän makuisiakin. Kaikkein paras näistä on ehkä riisimaito.

Lähteet
No difference in symptoms during challenges with homogenized and unhomogenized cow's milk in subjects with subjective hypersensitivity to homogenized milk. Suomi 2003
http://www.studio55.fi/hyvinvointi/article/antti-heikkila-tama-juoma-on-todellinen-terveyspommi/133654
Valio laktoosi-intoleranssi
http://www.allergialapset.fi/maitoallergia-lapsella/
www.realmilk.com


Seuraa blogiani Bloglovinin avulla

2 kommenttia:

  1. Rasvaton maito vaan menee itellä parhaiten alas pelkiltään. Eikös nyt oo tehty jotain tutkimuksia siitäkin, että maidon avulla voi vähentää ruoasta saatavan rasvan imeytymistä...?

    VastaaPoista
  2. Kyllä. Kalsium ilmeisesti sitoo rasvaa.
    Maito on erikoinen aine.

    VastaaPoista