sunnuntai 6. helmikuuta 2011

Rypsiöljy vs. oliiviöljy

Tästä aiheesta tuntuu olevan ikuinen kaksimielisyys. Kumpaako näistä öljyistä kannattaisi käyttää vai pitäisikö käyttää molempia? Kummassakin öljyssä on sellaisia puolia mitä toisessa ei ole ja nyt yritän saada hieman selkoa aiheeseen. Makuerojakin näissä tietysti on, mutta sen perusteella en nyt lähde näitä arvioimaan vaan arvioin ravintosisältöä ja käyttöä ruoanlaitossa.

Rypsiöljyn ravintosisältö näyttää olevan parempi, sillä se sisältää enemmän tärkeää omega-3 rasvaa ja E-vitamiinia kuin oliiviöljy. Itseasiassa monta kertaa enemmän ja tämä on hyvä valtti oliiviöljyyn verrattuna. Tämä rypsin omega-3 ei ehkä kuitenkaan ole mitenkään hyvin elimistön käytettävissä. Kuumennuksessa osa tärkeästä omegasta tuhoutuu ja transrasvoja syntyy myös jossain määrin. Rypsiöljy toimii siis parhaiten nautittuna siltään tai vaikka salaatin seassa. Omega-3:n vastaparina rypsissä on myös paljon omega-6-rasvaa ja tämä ei  välttämättä ole hyvä asia, koska sitä ruokavaliossamme usein on liikaa. Silti näiden omegoiden suhde on rypsiöljyssä parempi kuin oliiviöljyssä. Jos mietitään hintaa, niin ryspsiöljy on halvempaa kuin oliiviöljy. Kylmäpuristettuna ja luomuna hinta nousee, mutta sellaisena suosittelen öljyjä käyttämään, koska niissä on enemmän ravinteita ja makua tallella. Öljyjen rasva kärsii kuumennuksesta, joten kaikki pehmeät kasviöljyt ovat parhaimmillaan käytettynä ilman kuumennusta.

Oliivilla on hyvin pitkät perinteet ja siitä mainitaan raamatussakin useaan otteeseen. Sitä käytetään joka puolella maailmaa ja monet pitkäikäiset kansat suosivat sen käyttöä. Oliiviöljyssä on kuitenkin vähemmän ravinteita kuin rypsiöljyssä ja se on myös kalliimpaa. Omega-3 rasvahappoja on hyvin vähän ja tämä on miinuspuoli rypsiöljyyn verrattuna. Omega-6:sta on myös vähemmän ja se voi olla ihan hyvä koska sitä tosiaan helposti ruokavaliossamme on liikaa, mutta näiden rasvojen suhde on huonompi kuin rypsissä. Vaikuttaa olevan niin, että runsas Omega-6-rasvan saanti ei ole niin haitallista jos samaan aikaan myös Omega-3:a tulee reilusti. Toisaalta kun näitä kuumennuksesta kärsiviä rasvoja on vähemmän, niin ehkä sen vuoksi oliiviöljy sopii paremmin paistamiseen ja ruoanlaittoon. Oliiviöljyissä käytetään nimityksiä neitsyt ja extra neitsyt. Ilmeisesti extra neitsyt on näistä parempi vaihtoehto ja melkein kaikki öljyt kaupassa ovatkin extra neitsyitä ja yksi tai kaksi vaihtoehtoa pelkkää neitsyttä. Erään Yle haastattelussa olleen keittiömestarin mukaan neitsytöljy sopisi paremmin paistamiseen ja extra neitsyt käytettynä vaikka salaatissa ilman kuumennusta. Ravintosisällöissä näissä ei kuitenkaan mitään eroa ole vaan ero on ilmeisesti enemmänkin maussa. Näissä oliiviöljyissä on varmasti laatueroja ja kannattaakin valita kylmäpuristettua ja luomua. Oliiviöljystä on raportoitu monenlaisia terveysvaikutuksia ja kaikki eivät välttämättä liity itse rasvaan vaan myös oliiviöljyn sisältämiin antioksidantteihin. Savuamispisteellä voidaan verrata kumpiko öljy kestää paremmin kuumentamista ja tässä suhteessa nämä öljyt ovat aika lähellä toisiaan, mutta oliiviöljyn savuamispiste on hieman alhaisempi. Toisaalta oliiviöljy sisältää enemmän kertatyydyttymättömiä rasvoja kuin rypsiöljy ja tällaiset rasvat kestävät kuumennusta paremmin kuin monityydyttymättömät.

Ravitsemussuositusten mukaan suomalainen rypsiöljy on aina terveellisin vaihtoehto ravintosisällön takia ja sitä käytetäänkin täällä paljon. Lääkäri Antti Heikkilä puolestaan vastustaa jyrkästi rypsiöljyn käyttöä ja suosittelee oliiviöljyä. Hänen mukaansa näiden rasvojen koostumuksissa on eroja. Usein tarkastellaan omega-3:n määrää, mutta siitäkin on eri muotoja eivätkä kaikki imeydy samalla tavalla. Kalan omega-3 on elimistön käytettävissä sellaisenaan, mutta rypsiöljystä taikka pellavansiemenöljystä tuleva omega-3 pitää elimistön yrittää muuttaa samaan muotoon mitä se on kalassa. Muutosprosentti saattaa kuitenki olla aika pieni.

Jos silmäillään öljyjen säilömistä, niin oliiviöljy on yleensä tummassa lasipullossa kuten viini ja rypsiöljy puolestaan läpinäkyvässä muovipurkissa. Tämän muovin läpi kaikki valo ja lämpö pääsee pilaannuttamaan öljyn ja muovista voi myös liueta joitain haitallisia aineita öljyyn. Oliiviöljyä siis kohdellaan paljon paremmin ja tämä on yksi tärkeä öljyn valintaan vaikuttava seikka.

Henkilökohtainen kokemukseni on, että vaikka rypsiöljyn ravintoarvot vaikuttavatkin olevan ihan hyvät, niin jostain syystä oliiviöljyn käytöstä jää mahaan paljon parempi olo. Oliiviöljyssä on myös enemmän makua ja pidän siitä. Tämä on oma kokemukseni enkä voi sanoa onko kaikilla muillakin näin, mutta kannattaaa ehdottomasti kokeilla vaihdella molempia ja muitakin öljyjä. Olen itsekin näitä vaihdellen testaillut ja kallistun enemmän oliiviöljyn puolelle.

Kommenttien johdosta lisään tähän hieman täydennystä. Rypsiöljyn omega-3 on ALA muodossa eli alfalinoleenihappoa. Oliiviöljyssä tätä ALA:ta on vähän. Kalassa oleva omega-3 on EPA ja DHA muodoissa, jotka ovat tärkeitä etenkin aivoille. Elimistö pystyy muuttamaan ALA:ta näihin kalasta tuleviin muotoihin, mutta muutosprosentti saattaa olla hyvin pieni ja suuri omega-6 rasvan saanti voi heikentää tätä muuttumista. Näitä kalan rasvoja ei elimistön tarvitse mitenkään muuttaa. Kalaa suositellaankin syötäväksi pari kertaa viikossa. Joka päivä sitä ei kannata syödä, koska kalaankin kertyy vesistöistä erilaisia ympäristömyrkkyjä. Pelkästään kaviöljyjä ei kannata käyttää omegoiden lähteenä vaan tarvitaan myös kalaa ja mikäli kasviöljyjä käyttää paljon, niin tätä omega-6 rasvaa tulee myös paljon. Sekin on terveellistä, mutta suurilla määrillä on haitallisia vaikutuksia. Ei näitä sen kummemmin kuitenkaan tarvitse alkaa laskemaan kunhan syöt monipuolisesti. Jos käytät rypsi- tai oliiviöljyä ruokalusikallisen tai pari päivässä, niin se ei ole liikaa.


Lähteet
Tohtori Tolonen kasvi- ja kalaöljyjen vertailua
Oliveoiltimes.com Olive-oil-health-benefits
Antti Heikkilä Miksi en käytä rypsiöljyä?
https://varputavi.wordpress.com/2010/09/27/rasvojen-kuumentaminen/ 
Sydan.fi Kylmäpuristetun rypsiöljyn kuumentaminen
Yle uutiset Rypsiöljy istuu parhaiten paistoon
Pronutritionist Omega-6 rasvahapot, ei niin pahoja sittenkään?
What is the difference between virgin and extra virgin olive oil?
Terveyskirjasto kasviöljy
http://www.rypsioljy.fi
http://www.thl.fi/

8 kommenttia:

  1. Antti Heikkilän mukaan oliiviöljy on parempaa, koska alfalinoleenihappo jää elimistöön ja helposti hapettuvana rasvana muuttuu haitalliseksi yhdisteeksi. Rypsiöljy estää elimistön luonnollisen eikosanoidisynteesin. Biokemiallisen ketjun kautta se lisää arakidonirasvan määrää ja samalla taipumusta tulehduksiin ja veritulppiin.

    En väitä, että allekirjoitan itse nuo väitteet, ja Heikkilän lähdekritiikki on mielestäni valikoivaa ja puutteellista. Hänellä on yhä sivustollaan mm. väite, että mikrolla käsitelty kasteluvesi tappaa kasveja, mikä on puhdasta huuhaata. (http://www.anttiheikkila.com/index.php?id=2&art=232)

    Siteeraan Heikkilää lähinnä täydellisyyden vuoksi ja muistuttaakseni, että emme tunne ravitsemuksen vaikutuksia likikään täydellisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos aihetta täydentävästä kommentista. Tässä kirjoituksessa tosiaan on Heikkilän ja THL:än väittämät vastakkain aseteltuna. Rypsiöljyn terveellisyydestä on paljon vastakkaisia tutkimuksia. Sitä en kuitenkaan osaa sanoa kumpiko näkökanta tässä asiassa sitten on oikea. Alfalinoleenihappo on monissa terveysopuksissa mainittu voimakkaana antioksidanttina ja sitähän saa myös lisäravinteena pillerimuodossa. Rasvan hapettuminen ilmeisesti riippuu myös siitä miten tuoretta ja hyvin säilytettyä öljy on. Mutta kumpaakaan öljyä en sinänsä näiden omegoiden lähteenä käyttäisi vaan ruoanlaittoon pieniä määriä kumpaakin vuorotellen.

      Poista
    2. Aivan. On harmillista, että näissä asioissa on hankalaa jopa pelata varman päälle. Siksi (Heikkilä-sitaatistani huolimatta) olen pitäytynyt pitkälti virallisissa suosituksissa. Paistamiseen oliiviöljyä, muuhun käyttöön öljyjä vaihtelevasti.

      Muistan joskus lukeneeni, että monipuolisesta ruokavaliosta on enemmän hyötyjä, kuin mitä sen ravintokomponenteista voisi päätellä. Pidin ajatuksesta, ja noudatan monipuolisuutta myös öljyjen suhteen. Syteen tai saveen!

      Poista
    3. "Antti Heikkilän mukaan oliiviöljy on parempaa, koska alfalinoleenihappo jää elimistöön ja helposti hapettuvana rasvana muuttuu haitalliseksi yhdisteeksi."

      Siis "oliiviöljy on parempaa kun muuttuu haitalliseksi yhdisteeksi"

      Ei taida kirjoittaja anonyymi kartalla siitä mitä kirjoittaa kun kirjoittaa mitä sattuu. Jatka vaan samaan rataan niin saadaan lisää hupia ja makeita nauruja. :D

      Poista
    4. Heh enpäs ajatellutkaan, että tuo kommentti oli epäselvä. Tässä tarkoitetaan sitä, että alfalinoleenihappoa on siis rypsiöljyssä paljon enemmän ja tämän takia oliiviöljy olis parempi.

      Poista
  2. "Omega-6 rasvaa on myös hieman enemmän"
    ------------sehän on todella paha asia, se vie hhyvän omega3 tehot.

    "Ryspsiöljy on aina halvempaa kuin oliiviöljy. "
    ----------- jos öljyssä 7000 kaloria hintaan 6-8 euroa katsot hintaeroa, niin kuinka tarkka olet yleensä ruokien hinnoissa jotka ovat 2000 kaloria ja sama ja korkeampi hinta.

    Minä tutkijana havaitsin kerran että kotimaisessa öljyssä oli kasvintorjunta-aineita, silloin lopetin kotimaisen öljyn täydellisesti.
    -

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, luitko koko tekstin? "Omega-6 rasvaa on rypsissä paljon ja tämä ei välttämättä ole hyvä asia, koska sitä ruokavaliossamme usein on liikaa." Eikö kolmosen ja kutosen suhde kuitenkin rypsissä ole parempi, noin 2:1 ? Vaikka oliivissa kutosta on hieman vähemmän, niin myös kolmosta on huomattavasti vähemmän ja suhde kutosen ja kolmosen välillä taitaa olla jotain 19:1...

      "Kylmäpuristettu luomuöljy on suunnilleen oliiviöljyn hintaista." Perus rainbow rypsiöljy on 1,55 e / 0,5 l, samalta valmistajalta luomuöljy 2,75 e. Rainbow oliiviöljy 3,45 e ja luomuna 3,75 e. Toki on eri merkkejä, mutta näin esimerkkinä hintaeroja...

      Mielenkiintoista kuitenkin olisi kuulla lisää tutkijan havaintoja eri tuotteista. Tärkeä pointti nuo torjunta-aineet :)

      Poista
    2. Tolla öljyjen omega3/6-suhteella ei ole mtn väliä, sillä kuten todettua: ihmisen elimistö ei saa hyödykseen kuin max 10% noista kasvisöljyjen omega3:sista. Siten tärkeempää on minimoida ylimääräisen omega6:sen saanti ja tässä oliiviöljy vie selkeästi voiton:

      Rypsäri 22g/100g
      Oliiviöljy 10g/100g

      Omega3:set kannattaa kiskoa purkista.

      Poista